I Hälleforsnäs Bruks konstnärsgalleri öppnar Kerstin Forsbergs utställning Natten på lördag. Målningarna har växt fram från att arbeta med betydelseladdade stilleben: Ryamattor och ett nattlinne.

‒Ryamattorna är från min barndom. Det är mamma som har gjort dem. Nattlinnet är ett av mina barns. Det är saker som är laddade.

‒Det handlar om att släppa det förställda som kan låsa en. Färgen skapar mening och betydelse i målningen.

Vad skiljer den här utställningen från dina tidigare verk?

‒Jag har inte jobbat i så här stora format innan. Men även tidigare har jag haft samma fokus och målat stilleben. Men nu känns som att det har hänt mycket med måleriet. Det har blivit mer kroppsligt genom det stora formatet. I och med att tavlorna är så stora så får betraktaren och jag förhålla sig kroppsligt till verket. Och målningarna är mer öppna än det som jag har gjort tidigare.

‒Jag har också varit mer metodisk när jag har gjort verken. Jag har arbetat väldigt målmedvetet.

Har du själv någon favorit?

‒Just nu är det den nyaste som också är den största tavlan. Det är det verk som är mest abstrakt. Jag vet inte om det är så att jag har reducerat ryamattan eller plockat fram den i tavlan. Men det finns ett mönster i tavlan som vill fram.

På lördag den 3 februari är det vernissage på Hälleforsnäs Bruk mellan klockan 10 och 14. Utställningen pågår till den 25 mars.