På fredag är det dags för första Seniorsoffan som tar plats på Bruket i Hälleforsnäs.

‒Konceptet är kopierat från näringslivets morgonsoffa, säger Margret Olsson.

Margret Olsson är projektledare för "Flera friska år i Flen". Projektet startades under hösten 2017. Syftet är att arbeta förebyggande för äldres hälsa och livskvalitet. Seniorsoffan är en ny satsning inom projektet.

‒Tanken är att nå de som är i vad vi kallar den tredje åldern, de unga äldre. Att vara ung äldre betyder att du är pensionär men att hälsan inte sätter några gränser. Det är oftast människor runt pensionsåldern, även om det inte är åldern i sig utan mer hur man känner sig som det handlar om. Det är en grupp som vi upplevt vara svår att nå tidigare, säger Margret Olsson.

På tisdagen var det cirka 100 anmälda till fredagen. Det går att anmäla sig till evenemanget även under onsdag dag.

‒Eftersom vi bjuder på fika behöver vi veta hur många som kommer och därför så är det föranmälan som gäller, säger Margret Olsson och fortsätter:

‒Känslan kommer vara lite som morgonsoffan i TV. Soffvärd är Julia Rosenqvist.

Flera gäster är inbokade. Rolf Lyydahl, som är entreprenör och initiativtagare till trygghetsboenden i kommunen ska intervjuas. Från Flens kommun kommer även Jukka Raipale och Camilla Söderman och berättar om kommunens satsning på unga, äldre och hur framtidens äldrevård ska se ut.

‒Sedan kommer även Artur Ringart, som är tidigare sportjournalist och nu även grundare av nyhetssajten för äldre, News 55. Och sedan kommer också Suzanne Ernrup och Monica Hassle, som är producenter för musikföreställningen "Kvinnorna och Staden", säger Margreta Olsson.

Intervjuerna med gästerna kommer att ta cirka en timme. Därefter är det mingel och utställning.

‒Det kommer att vara en minimässa, där 15 till 20 aktörer ställer ut och berättar om vad de gör. På plats kommer bland annat landstinget att vara, samt ideella aktörer och representanter från näringslivet. Flera politiker är också anmälda, säger Margreta Olsson.

I planeringsgruppen finns representanter från både kommun och föreningar som arbetar mot pensionärer.

‒Gemensamt är att varje förening har en önskan att få in fler människor in sina verksamheter. För oss blir Seniorsoffan ett sätt att visa vad vi gör, säger Christer Udin som företräder Släktforskningsföreningen i bland annat Flen.

Det finns även en förhoppning om att sprida konceptet.

‒Vi vill ha med Katrineholm och Vingåker, eller varför inte Nyköping? Och vi kommer även att ta konceptet till Almedalen. Den femte juni blir det Seniorsoffan från Sörmland i Almedalen, säger Margreta Olsson.

Planen är att arrangera seniorsoffan fyra till fem gånger per år. Varje evenemang kommer att ha ett tema.

‒Nästa gång blir den 29 maj kommer vi vara i Skjortan i Flen. Då blir det sommartema, säger Margreta Olsson.