De är personerna bakom företaget Mojave Grönt som driver Gourmetgrönt i Malmköping. Nu har de även en plats i Mellösa. I den gamla tumstocksfabriken, som ägs av Åsa Lockner och David Taylor, har de hittat en lokal som de i nuläget använder för att odla upp sina plantor.

‒Det vi gör nu är att vi driver upp grönsaksplantor för det här året, både till försäljning och till egen odling. Här i Mellösaverken har vi satt de plantor som behöver längre tid på sig att växa. Vi sätter frön som blir till små plantor, säger Anton Schneider.

‒Och i det här stadiet händer det mycket. Det är som en explosion av plantor, säger Anja Hellström.

Artikelbild

”Visuellt är det nu mycket som händer”, säger Anja Hellström.

Under våren ska de sälja en del av sina grönsaksplantor till de som vill plantera hemma i sin trädgård eller på sin balkong. Försäljningen av det som nu växer är en av de många saker som Anja Hellström och Anton Schneider planerar till våren.

‒Vi har många idéer om vad vi skulle kunna göra. Lokalen här i Mellösa är väldigt bra, det är nära vägen och på bottenvåning och det är därför enkelt för folk att komma förbi. Vi kommer att ha öppet och sälja plantor och sedan grönsaker, som en gårdshandel. Sedan vill vi även arrangera speciella event, säger Anja Hellström.

‒Kanske en föreläsning om något specifik inom odling, lägger Anton Schneider till.

‒Och under våren kommer vi även ha en release på något som vi arbetat med i cirka två år…Det är fortfarande hemligt, men vi kan avslöja att det är någon typ av trädgårdsverktyg som vi har arbetat fram, säger Anja Hellström.

Artikelbild

"För oss väldigt roligt när vi träffar de som äter vår mat. De berättar kanske om hur god den där salladen var som de åt med sina vänner, eller om något recept där de använt våra grönsaker", säger Anja Hellström.

Ett knappt år har Mojave Grönt varit i gång. I maj tog de över Jan Andersson odling i Malmköping. I dag har de, förutom de nya lokalerna i Mellösa, en odling på friland och ett par växthus och odlingstunnlar.

‒I och med att vi tog över odlingen från Janne hade vi från början ett välkänt varumärke, Gourmetgrönt. Många har verkligen uppskattat det som Jan har gjort under 15 år. När bygden såg att vi fortsatte med en liknande profil har de varit tacksamma. Genom oss går det fortfarande att köpa lokalt odlade grönsaker, säger Anton Schneider.

‒Men vår turbostart på säsongen hade aldrig gått om vi inte haft dessa förutsättningar, fortsätter Anton.

‒Man brukar inte börja i maj då är det mitten av säsongen. Det var intensivt men kul att bara göra och köra och satsa hundra procent, säger Anja Hellström och fortsätter:

‒Men det är lite surrealistiskt, att gå från en dröm om att bli grönsaksodlare till att plötsligt stå och sälja gurkor på torget.

Just nu spenderar de båda mest tid i lokalerna på Mellösaverken med sina plantor.

‒När vi är där och jobbar kommer det ibland förbi folk som tittar in och tycker att det är roligt och spännande att se vad som händer, säger Anja Hellström.

‒Vi får åka med på att Åsa och David har dragit igång att bygga en verksamhet, vi får följa med på den positiva vågen och bemötandet från bygden, säger Anton Schneider.

Det positiva bemötande känner de igen från Malmköping.

‒Jag tror det är den största erfarenheten från det knappa år som gått, hur varm välkomnade vi verkligen har känt oss av bygden, säger Anton Schneider.

I dagarna lanserade Mojave Grönt sitt andelsjordbruk, som går ut på att det blir ett samarbete mellan odlare och kund. Kunden köper en andel av odlingen och får under säsongens 16 veckor en skörd av de grönsaker som odlas.

‒Kunden delar en del av risken men får också en större utdelning när skörden blir stor. Dessutom blir det en direkt relation mellan oss och de som äter våra grönsaker, säger Anton Schneider och fortsätter:

‒Och sedan kommer vi att avsluta säsongen med att bjuda alla på en stor middag!

För Anja Hellström och Anton Schneider innebär andelsjordbruket att deras företag får pengar tidigt på säsongen och på så vis kan de investera i till exempel bevattningssystem.

‒Genom andelsjordbruket kan vi sprida ut intäkterna över året, säger Anton Schneider.

‒Grönsaksodling är väldigt arbetsintensivt. Och på året tidiga investeringarna gör att vi kommer kunna odla mer, säger Anja Hellström.

Grönsakspåsarna från andelsjordbruket kommer att delas ut varje vecka, antingen vid odlingen i Malmköping eller i lokalerna på Mellösaverken. Andelsjordbruket är en viktig del i att få den lokala odlingen att gå runt.

‒Andelsjordbruket ändrar den traditionella versionen där man behöver ha ett visst kapital från start och äga sin gård och sin mark. Genom att andra investerar i vår verksamhet får vi ett kapital som gör att vi kan komma igång på ett annat sätt, säger Anja Hellström.

För uppdateringar om vad som mer kommer att hända för Mojave grönt – kolla deras hemsida och Facebook.