1989 drog Flensbon Osman Bostanci i gång Pizzeria Maestro på adressen Bruksallén 1 i Hälleforsnäs. Tanken var att han skulle jobba på i fem år för att sedan göra något annat. Så blev det inte riktigt.

– Tiden bara rinner i väg. 30 år, nu är det över och det är dags att dra sig tillbaka. Den första maj ska den nya ägaren vara i gång och då är jag inte längre kvar, säger Osman Bostanci innan han lyfter telefonen och tar en av dagens första beställningar.

När tidningen besöker Maestro strax före öppning på söndagen är det något av lugnet före stormen. Medarbetarna Ali Ezzedine och Amin Hussam viker i ordning pizzakartonger medan arbetskompisen Omar Al Hasan passar på att få i sig lite snabblunch.

Artikelbild

Full fart. Pizzabagaren Osman Bostanci och medarbetarna Omar Al Hasan, Ali Ezzedine och Amin Hussam fick göra åtskilliga pizzor under söndagen.

Sedan starten för knappt 30 år sedan uppskattar Osman Bostanci att han bakat ett hundratusental pizzor och kebaber.

– Det har varit bra år med mycket jobb. Jag gillar Hälleforsnäs och folket här, annars hade jag aldrig varit kvar så här länge, säger han.

Vilka har varit Hälleforsnäsbornas favoritpizzor?

– Det är de traditionella varianterna som Capricciosa och Hawaii. Sen är Husets pizza populär och så förstås Kebabpizzan. Det är något speciellt med kebabpizza som svenskar verkar gilla.

Artikelbild

På avskedsdagen räknade man med att sälja extra många pizzor.

Hur har kunderna reagerat på att du ska lägga av?

– Oj, vi har fått blommor och presenter. Många har skrivit fina saker om oss på Facebook. En del är nog också lite ledsna och besvikna. Under åren har jag fått en lång relation med flera kunder.

Artikelbild

Julia Andersson och Adrian Hellström har, trots sina unga år, ätit åtskilliga pizzor på Maestro i Hälleforsnäs.

En som tycker att det är tråkigt att Osman Bostanci lägger av är Julia Andersson. Hon bor i Hälleforsnäs och har vuxit upp med maten från pizzerian i Bruksallén. På söndagen var hon på plats med Adrian Hellström för att säga hejdå och äta en sista pizza av Osman.

– Det är som vår familj känner Osman och jag har aldrig ätit godare pizza än de som han bakar. Det är tråkigt att han ska sluta, säger Julia Andersson.

Artikelbild

Strax efter öppningsdags är det fullt av folk inne på pizzeria Maestro. Många vill tacka Osman Bostanci för alla "goda" år och passa på att beställa en sista pizza.

Men pizzerian försvinner inte med att Osman Bostanci drar sig tillbaka. Redan på tisdag ska den nya ägaren vara i gång.

– Det är en ung och trevlig kille som driver pizzeria i Vingåker som tar över och jag önskar honom lycka till. Jag har rekommenderat honom min personal. Det är ett bra gäng, men jag vet inte så mycket än om vad han vill göra med stället.

Vad ska du själv göra nu när du lämnar Maestro?

– Nu ska jag ta en lång semester och samla krafterna, det behövs. Jag är 58 år och vill gärna jobba till i alla fall 65. Efter sommaren ska jag börja kolla runt efter ett nytt jobb, men jag tror inte att jag kommer att starta upp och driva en restaurang igen. Nu är jag klar med det, säger Osman Bostanci.