Det bjöds in till restfest på Stenhammarskolan i Flen i fredags. En hel rad rätter serverades och det mesta var övergiven mat från tidigare lunchserveringar.

– Det var ett helt batteri med rätter och det var väldigt uppskattat bland eleverna, säger Monika Holm, måltidschef i Flens kommun. 

Att en av tre rätter är rester hör till vanligheterna dagligdags i kommunens skolkök. 

Artikelbild

| Salladsutbudet under restfesten.

– Vi tittar hela tiden på vad vi kan ta tillvara på och få så lite matsvinn som möjligt. Antingen serverar vi om det dagen efter eller så gör vi om det till en ny rätt.

En hel buffé av tillvaratagen övergiven mat är dock mer ovanligt. Men det kan komma att bli mer frekvent återkommande framöver.

– Det byttes rätter under dagen och det var populärt. Jag kan tänka mig att det blir fler gånger. Många tycker att det är godare andra gången man smakar på en rätt när man har fått känt på smakerna.

Totalt skrapas det av 28 ton mat från tallrikarna en genomsnittlig skollunch och det försvinner 34 ton mat vid serveringen innan maten ens nått tallriken. Det är siffror som Livsmedelsverket presenterade i samband med att en kartläggning av matsvinnet i kommunalt drivna förskolor, skolor och äldreboenden offentliggjordes i torsdags.

Artikelbild

| Monika Holm, måltidschef i Flens kommun.

Siffrorna för Flen visar att det under serveringen försvinner 55 gram/person i förskolan och 32 gram/person i skolan. När det gäller tallrikssvinnet är siffran 20 gram/person i skolan. Det är dock siffror från en mätning i höstas, Flens kommuns sista mätning 2019 visar att svinnet vid servering är 43 gram för förskolan och 16 för skolan samt att tallrikssvinnet ligger på 21 gram.

– Vi mäter fyra gånger per år med målsättning att bli bättre hela tiden. Det är också bra att få en värdemätare och se hur andra kommuner ligger till. Vi ligger mitt i och det känns bra.

Artikelbild

| Så här såg det ut på Stenhammarskolan när det bjöds på restfest.

Flens kommun har som tydligt politiskt mål att minska matsvinnet och arbetet med att öka medvetenheten om såväl personal som elever har ökat de senaste åren upplever Monika Holm.

– Fokuset och intresset är stort när det gäller att jobba med det här och det är en del av lärandet. Det handlar om allt ifrån att inte ta mer än man orkar äta upp till att vi väljer mindre uppläggningsfat.

Under hösten fick eleverna på Stenhammarskolan ta del av fyra filmer kring klimatsmart livsmedelskonsumtion i ett samarbete med Katrineholms och Vingåkers kommun samt Sörmland Vatten och Sörmlands Sparbank.