Göte Nilsson är Sverigedemokraternas förstanamn i Flen. Han har även suttit invald för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige innevarande mandatperiod.

Vilken är Sverigedemokraternas viktigaste fråga?

– Att öka tryggheten i Flen. Hur vi ska få bättre samarbete med polisen, hur vi kan få kameraövervakning installerad och om vi ska ha trygghetsvakter eller föräldrar på stan, säger Göte Nilsson.

Artikelbild

Göte Nilsson är Sverigedemokraternas förstanamn i Flen

Är det så otryggt i Flen?

– Det har inte jag personligen upplevt men jag tror att det är många medborgare som upplever en otrygghet. Det finns en upplevd otrygghet i kommunen och framför allt i Flens tätort.

Hur vill ni utveckla skolan i Flen?

– Om vi tittar på integration är det utbildning som gäller. Man kan inte få ett jobb i dag om man inte är anställningsbar och har man inte utbildning är man inte anställningsbar.

Det finns också många infödda svenskar som i dag inte klarar skolan.

– Ja, det är likadant där, klarar de inte skolan måste det tillsättas insatser.

Hur ska ni satsa på utbildning?

– Fler lärare antar jag och mer resurser där.

Sverigedemokraterna tror också på att låta dem som inte studerar eller jobbar få praktikplatser i arbetslivet.

– Vi måste öka samarbetet med företagen och fråga om de kan ta emot någon. Vi måste öka pressen på dem som får försörjningsstöd så att de får göra någon motprestation.

Hur vill ni utveckla äldre- och handikappomsorgen?

– Med fler typer av boenden. Det ska ju byggas särskilda boenden i kommunen men där fodras biståndsbeslut och där kan inte vem som helst bo. Det finns ju inte pengar till, men om man får drömma lite borde det finnas lägenheter med gemensamhetslokaler också.

– Man skulle kunna utveckla så att alla som har fyllt 70 år skulle kunna få matlådor hem. Det skulle inte behövas biståndsbeslut för det.

Sverigedemokraterna vill också ha en äldreombudsman.

– Det skulle vara en person som de äldre kan vända sig till med olika frågor. Det är inte säkert att äldre har förtroende för tjänstemän.

Hur ska äldreombudsmannen vara anställd om den inte ska vara en tjänsteman?

– Jag vet inte hur man ska tackla det. På något sätt måste det ändå bli en kommunal tjänsteman, men ändå en opartisk person att vända sig till för att få hjälp i olika frågor.

Hur ska partiets satsningar finansieras?

– Om det går att spara ska man göra det. Man kanske måste spara lite överallt. Hur långt det räcker måste finansexperterna titta på. Man får gnaga lite på investeringar, prioritera vad som är viktigt och skjuta annat på framtiden. Man ska göra investeringar där flest människor får nytta av dem, som inom skola, vård och omsorg.

– Migrationsverket är också skyldigt kommunen 60 miljoner kronor, där finns potential. Det är viktigt att få in de pengarna.

Enligt Flens kommuns årsbokslut är Migrationsverket skyldigt kommunen 60 miljoner kronor för placeringskostnader.

När det gäller miljön vill Sverigedemokraterna underlätta för att få tillstånd för solceller och solfångare på tak. Partiet vill också arbeta för bättre kommunikationer, både så att det går att pendla ut till jobb i andra kommuner och bättre kommunikationer kommundelarna emellan.

Hur vill ni utveckla kulturen?

– Vi vill inte direkt att man ska ha hur mycket mångkultur som helst. Vi vill att Sverige ska vara svenskt. Det verkar som att man anpassar kulturen mycket efter de nyanlända.

Ska inte kulturen spegla alla de människor som lever i ett samhälle?

– Jodå. Men det ska inte bli för mycket och slå över i diskussionerna och skriverierna. Man måste ha balans och sunt förnuft.

Varför ska man rösta på ditt parti?

– För att vi är kommunens enda oppositionsparti.

Vad menar du med det? Ni är fyra partier som inte sitter i den styrande majoriteten.

– Man har bildat karteller för att vi ska hållas utanför.

Är det inte naturligt att olika partier har olika politiska uppfattningar?

– Vi är inte så farliga. Vi är vanliga människor men vi har fått en stämpel på oss att oss kan man inte prata med, men jag köper inte det.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?

– Det får valresultatet avgöra. Det vet man aldrig. Vi försöker vara praktiska och vill jobba framåt. Vi lägger inga större ideologiska aspekter på politiken i Flen.