Grinda gård utanför Malmköping har producerat mjölk i generationer, serverat hemgjord glass sedan år 2014 och går denna soliga sommar mot vad som tycks bli en rekordsäsong.

– Det ser absolut ut så, även om vi inte vet hur resten av juli och augusti blir. Maj var helt fantastisk, juni ännu bättre, trots en dipp över den kalla midsommaren, och juli ser ut att bli ganska normal. Det är för varmt just nu, folk orkar inte göra något förrän framåt eftermiddagen, säger Elisabeth Lundblad.

En riktigt bra dag har glassbutiken uppemot 600 gäster, vilket bjuder på en delikat utmaning för familjeföretaget.

Artikelbild

Flensborna Barbro Barkskog, Per-Olof Jönsson och Britt-Marie Jönsson har gjort ännu en glassutflykt till Grinda. – I vanliga fall äter vi inte så mycket glass, men den här sommaren har det blivit varje dag i ett par veckor, säger Britt-Marie.

– En helg med högt tryck tömmer halva storfrysen. Då måste man ställa sig och göra mer glass på helgen och det är lite tufft, säger Claes Lundblad.

Trots de extra inhoppen händer det att vissa sorter tar slut.

– Folk blir allvarligt deprimerade när de inte får sin favoritsort, säger Elisabeth Lundblad och skrattar.

I serveringens glassdisk finns plats för 12 sorters gräddglass och sorbeter och ute i frysen ytterligare närmare 40 sorter som man varvar med.

Artikelbild

Igor Papec är fabrikschef på GB i Flen, som varje vecka tillverkar en miljon liter glass. Enligt Föreningen svenska glasstillverkare äter svenskarna tolv liter glass per person och år, näst mest i Europa (efter Finland).

Lundblads berättar att klassikerna choklad och vanilj står sig, men att många kombinerar med en sötare sort – gärna med lokal prägel.

– Alla ingredienser är lokala så långt det är möjligt. Äpplen, bär, rabarber, Mässpunschen, honung – Stavtorp har ställt ut kupor på våra gärden – och ägg. Vi handknäcker 4 000 ägg per vecka, säger Claes Lundblad.

En något mer automatiserad glasstillverkning hittar vi hos giganten GB, vars fabrik i Flen invigdes 1957 och nu tillverkar runt 200 anställda i snitt en miljon liter glass i veckan.

Fabrikschef Igor Papec låter glad.

– Den här sommaren ser helt fantastisk ut. Vi är ju i en bransch som är väldigt beroende av väder och hur mycket solen skiner. Nu har vi haft väldigt fint väder från slutet av april och hela vägen framåt.

Vad innebär det här för fabriken i Flen?

– Oftast gör man en avvägning i mars–april. Hur säljer vi, hur ser lagret ut, behöver vi producera mer, mindre eller ligga på en stadig nivå? Nu säljer vi 15–20 procent mer än prognostiserat.

Nu är 200 personer i tjänst. Igor Papec berättar att den säsongspersonal, 70–80 personer, man tog in redan i januari–februari beräknas bli kvar åtminstone till slutet av augusti, för att trygga tillgången.

Vilka glassar går allra bäst?

– Det är styckeglassen, den man köper och konsumerar direkt. Framåt hösten brukar det gå över till att man köper mer glass för att konsumera den inomhus.

Någon egen favorit?

– Den nya Maraboustruten vi lanserat i år. Jag är chokladfantast så det kunde inte bli bättre, haha!