Kulturlördagen i Bruket i Hälleforsnäs bjöd på vernissage, föredrag och en värmande soppa. För såväl konsten som föredraget stod konstnärinnan Kerstin Forsberg, vars senaste utställning Natten har funnits att skåda i konstgalleriet sedan den tredje februari. När Eskilstuna-Kuriren pratade med konstnärinnan innan lördagen berättade hon om sitt skapande, om hur tavlorna i utställning är olika i form och storlek men utgår från ett fokus på stämningar och färger.

‒ Målningarna har växt fram från att arbeta med betydelseladdade stilleben: ryamattor och ett nattlinne

Klockan tolv samlades de som föranmält sitt intresse för evenemanget. Det serverades en gulaschsoppa innan föredraget tog vid.

Artikelbild

Kerstin Forsbergs utställning Natten pågår till och med den 25 mars. Under konstgalleriets kulturlördag höll konstnärinnan föredrag om sin utställning, konst och sina inspirationskällor.

Publiken ställde flera frågor och kommentarer till Kerstin Forsberg om hennes utställning och hennes inspirationskällor.

‒Vi anordnar en kulturlördag en gång per utställningsperiod. Evenemanget inträffar några veckor efter att konstnären haft vernissage, säger Karin Ögren, konsthandläggare och turistinformatör vid Flens kommun, och fortsätter:

‒Under vernissagen är det ofta mycket folk och det är ofta svårt att prata med konstnären som ställer ut. Under våra kulturlördagar kommer konstnären tillbaka till galleriet och berättar om sin utställning men även om sitt konstnärskap och sina inspirationskällor.

På lördagens kulturlördag var det 16 personer som deltog, vilket enligt Karin Ögren brukar vara det vanliga antalet.

‒Det är en lagom storlek. Tanken är att skapa en gemenskap och en inofficiell känsla. Är man 16 personer går det att samtala och alla kan säga sitt.

Varför har ni kulturlördagar?

‒Många som kommer hit har tidigare sett den aktuella utställningen, som väckt funderingar och frågor. Eftersom kulturlördagen inträffar ett par veckor efter konstnärens vernissage har besökarna fått en möjlighet att fundera över de olika verken, säger Karin Ögren.

Evenemanget har pågått sedan förra våren.

‒Jag upplever att det har varit väldigt uppskattat. Flera besökare hörde av sig i höstas och undrade om vi skulle fortsätta. Och det gör vi, säger Karin Ögren.