På torsdagskvällen 10 minuter innan repetitionerna börjar är aulan tom, så när som på dirigenten Per Lyng. Men riktigt så få är de inte i Flens blåsorkester, det försäkrar Per tidningen om.

Och när klockan närmar sig heltimme så börjar människorna och instrumenten droppa in i lokalen. På scenen har Per Lyng planerat ut en ny uppställning inför konserterna i Centrumkyrkan och Bettnakyrkan 8 och 9 december.

– Vi måste ju kunna se varandra och det är trångt i kyrkan, jag har varit och mätt upp platsen, säger Per Lyng till orkestern som försöker hitta sina nya platser.

Artikelbild

Per Lyng framför Flens blåsorkester.

Flens blåsorkester har hållit på i många år. I dag är de omkring 20 stycken i orkestern, något som är för lite – egentligen.

– En liten orkester består av 36 stycken, berättar Per Lyng.

När orkestern är så få i antalet, så får man vara kreativ berättar Per:

– Man får spela färre stämmor. Men vi har löst det så vi har en kille på keyboard, Gustav Andersson, som spelar de stämmor som vi saknar, så vi löser det på det viset.

Artikelbild

Orkester övade sin repertoar inför julkonserterna.

I en liten ort som Flen kan det vara svårt att hitta nya medlemmar till en blåsorkester.

– Det är såklart lättare i universitetsstäderna. När de unga tagit studenten försvinner de dit och många som spelat när de var unga slutar spela efter skoltiden. Det är synd. Men vi vet att det finns många med kompetensen i området, så vi är hoppfulla, säger Per.

Det är en familjär känsla i aulan på torsdagskvällen och orkestern över för fullt på jullåtarna de ska framföra om två veckor.

– Att spela på en liten ort som Flen är jättemysigt. Alla känner alla och jämfört med de större städerna finns inte samma anonymitet i orkestern. Det är lätt att komma in i gänget, säger Per.

Ålderspannet är brett, mellan 15 och 74.

Efter julkonserterna finns mycket planer inför våren. Ett samarbete med Världsorkestern väntar bland annat.

– Det är mycket som händer nu, det är väldigt roligt.

Om man vill prova på att vara med i orkestern, hur gör man då?

– Vi är öppna för alla och om man vill vara med så kan man kontakta mig så får man komma hit och vara med på en repetition, säger Per.