Jill Dunker i Malmköping satt och fikade med några vänner när de tillsammans kom på idén till att sprida julstämning utomhus med hjälp av prydnadstomtar.

‒Vi kom på att vi ville göra något kul av den nya vägen uppe på Plevnahöjden och vi kände att det här var en kul grej. Nästan alla har en extra tomte hemma, så folk har gått och satt upp dem, berättar hon.

Jill Dunker satte själv ut ett gäng tomtar, och har uppmuntrat fler till att göra samma sak.

‒Jag har gått ut via Facebook och gjort ett upprop om att man ska ut och ställa ut tomtar. Alla som vill kan göra det, säger hon.

Nu har ett trettiotal tomtar fått ett nytt hem ute i naturen.

‒Det tillkommer nya hela tiden, i lite olika storlekar. Jag har också sett att någon har ställt ut en julbock, säger Jill Dunker.

Trots att tomtarna inte har hunnit vara ute så länge har Jill Dunker redan märkt av många glada reaktioner.

‒Folk tycker att det är jättekul och många går däruppe och tittar på tomtarna, flera tar med sig sina barn och barnbarn som tycker det är kul. En del har skrivit till mig på Facebook, men jag får också väldigt mycket kommentarer när jag är ute och promenerar från folk som berättar att de har sett dem.

Jill Dunker är också en av de personer som ligger bakom miniatyrvärlden i Malmköping, där miniatyrer av bland annat dörrar och fönster har ställts ut på olika husfasader och träd i Malmköping.