Gymnasieeleverna Beatrice Jernqvist och Naima Bergenheim ska snart framföra Idas sommarvisa på Hemgårdens äldreboende i Malmköping.

– De som vill får gärna sjunga med, säger Naima Bergenheim innan duon sätter i gång.

Sommarorkestern, som är ett kommunalt feriearbete på tre veckor, är uppskattat av både elever och publik. Varje år sjunger och spelar några gymnasieelever på ett 20-tal platser runt om i kommunen. Framförallt är det verksamheter inom äldre- och funktionsnedsättningsområdet som gäller.

Årets sommarorkester består av tre elever, men en av dem har blivit sjuk, så esteteleverna Beatrice Jernqvist och Naima Bergenheim får klara sig själva. Och det gör dem bra. När flickorna har avslutat sin spelning på äldreboendet, är det många som applåderar.

– Det är jättebra att kommunen ger oss den här chansen, säger Naima Bergenheim.

I tre veckor har flickorna spelat på upp till tre platser om dagen, men snart tar de sommarlov.

– Det har varit jätteroligt, man känner hur man utvecklas i hur man sjunger och spelar, säger Beatrice Jernqvist.

Framförallt tycker de att det har varit kul att se hur deras spelningar har uppskattats av de som lyssnat.

– Nästan alla som vi har spelat för har varit positiva och det känns jättekul. Jag tycker att det är bra att äldre människor också får en brytning i sin vardag, något annorlunda, säger Naima Bergenheim.

Britta Andersson på äldreboendet i Malmköping, är en av de som uppskattar sommarorkestern. Hon har själv sjungit i kör och tycker att flickorna har varit jätteduktiga.

– Det är roligt att de kommer till oss, annars är dagarna sig lika här. Det behövs och uppskattas. De har fina röster, jag hoppas att de fortsätter sjunga och spela, säger hon.