Flens kommun med tätorterna Hälleforsnäs, Skebokvarn, Sparreholm och Mellösa, behöver en ny grundvattentäkt. I dagsläget kommer kranvattnet från Båven, som sommartid blir lite för varm för att vattnet ska vara trevligt.

– Det är inte farligt att dricka, men det luktar lite sjö och dy, säger Helen Sylvefjord, kommunikations- och kundservicechef på Sörmlands vatten och avfall AB.

Det här är känt sedan många år och frågan har stötts och blötts i en omfattande utredning om varifrån, och hur, Flen ska trygga medborgarnas vattenförsörjning.

Artikelbild

Helen Sylvefjord, kommunikations- och kundservicechef på Sörmlands vatten och avfall, gör en liten sommarturné där invånare i Flens kommun får smaka på och fråga om Katrineholmsvattnet.

Utredningen landade i två avgörande politiska beslut – ett i kommunfullmäktige i Flen och ett i kommunfullmäktige i Katrineholm.

Det är nämligen därifrån Flens invånare kommer att få sitt kommunala vatten, med start i höst.

En affärsöverenskommelse kommunerna emellan reglerar flödet av den taxestyrda vattenförsörjningen, i vad som enligt Helen Sylvefjord är den långsiktigt ekonomiskt och miljömässigt bästa lösningen.

Den innebär ett bygge av en ledningsburen vattenväg från en relativt ny vattentäkt i Katrineholms kommun till Flen. Exakt vilken sjö man pumpar vattnet ifrån vill Sörmlands vatten inte skylta med, av säkerhetsskäl, konstaterar Helen Sylvefjord.

Artikelbild

– Vi har varit vid Orresta ö, Flens centrum och Sparreholm. Nästa stopp är planerat till den 4 augusti i Sparreholm, säger Helen Sylvefjord om vattenturnén.

– I januari 2018 var det upphandlat och klart vem som skulle bygga överföringsledningen och i höst kommer större delen av Flens kommun att ha vattenförsörjning från Katrineholm, säger hon.

När öppnar ni kranen?

– Jag törs inte säga ett exakt datum. Vad vi gör just nu är en liten vattenturné där vi låter kommuninvånare i Flen provsmaka och ställa frågor om Katrineholmsvattnet.

Katrineholm har just nu bevattningsförbud dagtid. Kommer vattnet verkligen att räcka till Flen också?

– Det är inte knapert med vattentillgången, utan vi har haft tekniska problem. Det i kombination med att vi sett att vattenförbrukningen ökat med 35–40 procent i värmeböljan, gjorde att vi tog det säkra före det osäkra.

Så vattnet tar inte slut när Flen kopplas på?

– Nej, den risken ser vi inte. Däremot kan det bli bevattningsförbud av hela andra orsaker. Vi går ju mot ett allt varmare klimat.

Vad kommer då Flens kommunala vattenanvändare att märka, när Katrineholmskranen öppnas?

– Det är inte bara kvalitén och hårdheten som kommer att ändras, utan även vissa tryck och riktningar i ledningarna. Inledningsvis kan det märkas på det första vattnet, men det här kommer vi att gå ut med information om.

Flens kommun har i dagsläget mjukt vatten, med ett °dH-värde på 2,5. Katrineholmsvattnet har °dH 6,0, medelhårt. Hårdare vatten kräver högre doser av tvätt- och diskmedel och man kan också märka att tvål och schampo löddrar lite mindre.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln angavs ett felaktigt mått för vattnets hårdhet.