– Det känns jätteroligt, verkligen. Familjen var där och stöttade mig.

Joakim började tävla i Fitnessfive för snart fem år sedan och anledning är att han gillar att sätta höga mål med sin träning.

– Jag har styrketränat i 19 år och när jag hörde talas om Fitnessfive, som är en relativt ny sport, så kände jag att det kunde vara något för mig. Grenarna som ingår är sådana som jag själv gör i min träning så det kändes som ett bra mål att sätta upp för mig själv.

Artikelbild

Joakim Edlund brinner för sin träning. "Det blir väl någon form av beroende", berättar han.

Joakim tränar hela fem dagar i veckan, oftast efter jobbet i Eskilstuna, där han jobbar med brandskydd. Hemma i Malmköping har han en sambo, två barn och en tredje beräknad i november.

Hur hinner du med träningarna?

– Jag köper inte det här med att man inte hinner träna, för det gör man. Det handlar om prioriteringar, vill du verkligen träna så får du gå upp tidigare på morgonen eller ta bort något annat från eftermiddagen. Det går alltid att få tid, men då får man kanske välja bort något annat, säger han.

Med ett tredje barn på väg, kommer du orka med träningen?

Artikelbild

– Jag får prioritera bort sömnen kanske, haha. Men jo det kommer gå och jag skulle ju blir ännu tröttare av att inte träna.

Joakim håller även hus på gymmet Malma atletklubb, även om det oftast blir träning i Eskilstuna.

Artikelbild

– Malma är ändå hjärtat. Det är en speciell känsla i det här gymmet, det mesta som behövs finns här, men det är mer socialt inne i Eskilstuna.

I september åkte han ner till Marbella i Spanien där världsmästerskapet hölls. Innan dess hade han deltagit i både kval och SM-final inom loppet av tre månader. Joakim lyckades knipa guldet med sammanlagt 213 repetitioner i grenarna, tvåan hade 183 repetitioner.

Artikelbild

Joakim Edlund.

– Det är lite roligt, jag är inte bäst i någon gren, men jag lyckas ändå vinna i slutresultatet.

Fitnessfive skiljer sig en del från andra fitnesstävlingar, där det oftast ligger stor vikt på utseendet.

– I Fitnessfive kan du se ut hur du vill, men du tjänar såklart på att vara ganska rippad och ha byggt en bra muskelmassa, eftersom alla grenar utgår från din vikt. Men i andra fitnesstävlingar handlar det mycket om diet och kost, vilket du även måste tänka på i den här sporten, men inte i samma utsträckning.

Nu efter VM har Joakim inga tävlingar inbokade, men han hoppas att Fitnessfive kommer att växa och bli större.

– Jag kommer absolut ställa upp igen, men det vore roligt om det blev nya och fler konkurrenter. Då blir man mer motiverad. Närmsta tiden kommer fokuset att få vara på familjen. Men nästa år hoppas jag kunna delta i fler tävlingar, det ger träningen ett mål, säger Joakim.