Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om hyresgästerna på Ringvägen 1 i Malmköping. Husets tak har stora hål och på grund av detta har det uppkommit flera vattenskador i byggnaden. De boende på Ringvägen 1 har därför länge krävt att hyresvärden Wonna de Jong ska åtgärda taket. Den 18/1 besökte miljökontoret i Flen och Hyresgästföreningen Ringvägen 1. Då inspekterades tio stycken lägenheter och två vindsvåningar. Miljökontoret kom fram till att taket har en läcka som har påverkat i stort sett alla lägenheter på övre plan samt på vinden. Vattenläckan är så pass omfattande att till exempel takbjälkarna är blöta på flera ställen.

Nu har Wonna de Jong lämnat in en åtgärdsplan till Flens kommun. I en konversation på mail med Eskilstuna-Kuriren förklarar Wonna de Jong att takläckaget inte är något tidningen bör skriva om.

‒Det finns inget att skriva om. Ett nytt tak kommer inom några månader. Gör inget stort av normala fel som drabbar varje fastighet, skriver Wonna de Jong.

Artikelbild

Såhär ser det ut inne hos en av hyresgästerna på Ringvägen 1. Skadorna i taket i vardagsrummet är orsakat av takets läckage på grund av dess hål.

Istället anser Wonna de Jong i sitt mail att tidningen ska skriva om en "ny lyxig tvättstuga" som de Jong ska ha byggt för sina hyresgäster, och det "fantastiska integrationsarbeten vi gör på våra områden".

‒Jag skulle se fram emot att man lyfter det positiva vi gör och tillsammans skapar en bättre förståelse och relationer mellan hyresgäster och hyresvärd, skriver Wonna de Jong.

‒Det är det media bör användas för och inte tillfredsställa enstaka egoistiska hyresgäster som passar på att utöva makten över hyresvärden för minsta lilla fel som händer, skriver Wonna de Jong vidare.

I den åtgärdsplan som Wonna de Jong har lämnat in till Flens kommun ska taket på Ringvägen 1 läggas om i maj eller juni.

‒Vi på miljökontoret kräver att taket senast ska vara åtgärdat i mitten av juli, säger Aino Ruusuvuori, miljöinspektör vid Flens kommun.

‒ Om taket inte läggs om innan sista datum kommer miljökontoret i Flens kommun att ställa ett föreläggande med vite mot Wonna de Jong, fortsätter Aino Ruusuvuori.

Ett föreläggande är ett beslut från domstol eller en myndighet. Ett föreläggande med vite från miljökontoret innebär att om Wonna de Jong inte följer beslutet kommer hon att tvingas betala en avgift.

‒Men vi hoppas såklart att de kommer att utföra arbetet enligt plan och vi kommer även att följa upp ärendet, säger Aino Ruusuvuori.

Vad kommer reparationen av taket att kosta?

‒I nuläget har Wonna de Jong skickat in ett antal offerter, men det är ännu inget som är påskrivet och därför vet vi inte med säkerhet vad slutsumman kommer att bli. Men uppskattningsvis kommer takläggningen att kosta över 800 000 kronor, säger Aino Ruusuvuori.

Under onsdagen besökte en av de boende på Ringvägen 1, Torbjörn Haglund, miljökontoret i Flen för att gå igenom den inskickade åtgärdsplanen.

‒Det är bra att kommunen sätter tryck på Wonna de Jong för att arbetet kan komma i gång snarast. Nu kan hon inte förhala reparationen av taket längre, säger Torbjörn Haglund.

I dag ska Torbjörn Haglund dela ut kopior av åtgärdsplanen till alla sina grannar.

Hur känns det att det kommit in en åtgärdsplan från Wonna de Jong?

‒Jag tycker själv att beslutet ger en viss tillfredsställelse. Men vi kommer att vara nöjda först när vi ser att Wonna de Jong har gjort allt som hon är pålagd att göra. Men jag tycker fortfarande att det är skandal att hon inte gjort något tidigare. Man undrar vart det här kommer att sluta. Just nu känns det bara som att vi kan skratta åt eländet, säger Torbjörn Haglund och fortsätter:

‒Och jag hoppas även att miljökontoret och byggnadsnämnden kommer att fortsätta att kontrollera att Wonna de Jong gör det som är sagt.