Eskilstuna Stadsmuseum har cirka 70 000 föremål i sina samlingar, och de allra flesta finns i magasin på olika platser runt om i kommunen. År 2020 ska alla magasinerade föremål vara samlade i ett nytt magasin i Svista, och arbetet med att packa och flytta alla saker pågår för fullt. Just nu packas känsliga textilier och en packmetod som används till hemtextilier som dukar, örngott och broderade bonader är att rulla upp dem på rullar.

För några veckor sedan gick Eskilstuna Stadsmuseum ut och bad allmänheten om tomma pappersrullar att använda i packningsarbetet.

– Det blev en jättefin uppslutning, vi har fått in både stora och små rullar. Från hushållspappersrullar till mattrullar som är 2,5 meter långa och alla storlekar däremellan, berättar Åsa Kjellkvist.

– De som packar är lyckliga över att kunna fortsätta sitt arbete. De kommande månaderna kommer man att packa just textilier, säger hon.

De insamlade rullarna kommer först att förses med ett lager silkespapper och sedan ett lager av förbandsmaterialet tubgas - allt för att vara garanterat rena innan textilierna rullas upp på dem, berättar Åsa Kjellkvist.