Bland kalvande kor och tackor som lammar

På Kungsberg gård, som säljer egenproducerat lamm- och nötkött, får kunderna även se hur djuren har det.– Det känns bra att kunna visa upp att våra kor trivs och har det så bra det bara går, säger Caroline Parnéus.

Foto: Fotograf saknas!

Fogdö2016-03-28 18:00

Lantbrukarparet Mats Rehnman och Caroline Parnéus har drivit Kungsberg gård sedan drygt 20 år. Idylliskt beläget intill Mälarens strand och granne med Vårfruberga klosterruin ståtar den anrika mangårdsbyggnaden mellan flyglarna, innehållande gästboende och gårdsbutik. 1999 lade paret om till ekologisk kött- och spannmålsproduktion och sedan fem år bedriver de även gårdsförsäljning av ägg, lamm- och nötkött.

– Vi arrenderar Kungsgården av Statens fastighetsverk och i uppdraget ingår att hålla gården levande och bevara dess kulturarv, berättar Mats Rehnman.

När tidningen hälsar på har en ny kull med lamm och ett stort antal kalvar precis kommit till världen.

– Många som kommer hit vill både titta och klappa djuren. Barnen får mata lammen . Det är själva grejen. Vi berättar gärna om vårt kretsloppstänk och för många tror jag att det blir ett lite uppvaknande, säger Caroline Parnéus som har märkt av ett ökat intresse för närproducerat de senaste åren.

– Folk har en mycket större medvetenhet om vad det stoppar i dag jämfört med bara för några år sedan, säger Mats Rehnman.

Vi följer troget vallhunden Charlie mellan de stora ladugårdsbyggnaderna och hälsar på höns, får och kossor. Det kacklas, bräks och råmas i en skön blandning. I en ombonad stallplats ligger en stor ko och tar igen sig. Intill vilar en tovig kalv, som såg dagens ljus bara timmar tidigare.

– Det har varit en negativ debatt om köttproduktion och det är trist att se alla dessa bilder på tv. Vi vill visa att det går att ta fram bra kött på ett hållbart sätt och jag tror att folk som kommer hit blir uppmärksamma på det. En ko som inte trivs har öronen neråt. några sådana ser du inte här, säger Caroline Parnéus och ler.

De gångna veckorna har varit extra hektiska. 170 kor och 75 tackor kräver mycket arbete i vanliga fall och när det, som nu börjar kalva och lamma, blir det extra långa dagar för Mats Rehnman och Caroline Parnéus.

Kolla också in TV-klippet från vårt djurnära besök på Kungsberg gård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om