Men när det bara var en vecka kvar av grundskolan kom overklighetskänslorna över mig. Skulle vi verkligen lämna högstadiet för att aldrig återvända? Var vi verkligen tvungna att skiljas från varandra? Plötsligt var sommarlovet så nära att det var svårt att greppa, lika svårt att se som smöret i kylskåpet, som egentligen är rätt framför näsan.

På skolavslutningsdagen tog vi snyftande farväl av varandra och återvände till respektive hem.

Efter sommaren kommer allt förändras, så varför inte börja redan nu? tänkte jag. Att fortsätta i sommarens blommande, romantiska bana verkade som en bra idé, så varför inte leta efter kärleken?

Just denna bubblande, nyfikna kärlek är temat i Mian Lodalens senaste ungdomsroman “Första natten”. Historien följer Linda och Mandi, två gymnasietjejer som träffas online. De stämmer träff på en klubb och dansar tillsammans hela natten. Det märks att de gillar varandra, så de träffas oftare och oftare.

Efter några veckor är Linda och Mandi tillsammans. De ser tillbaka på natten då de träffades, för att reda ut vem det egentligen var som tog första steget. Till slut kan de i alla fall komma överens om att den där första natten vände upp och ner på allt. De håller hand på bio, hjälper varandra i skolan och ser på när solen går ner tillsammans.

Det absolut bästa med “Första natten” är att det är en fin kärlekshistoria om lesbisk kärlek som för en gångs skull slutar lyckligt. Den kretsar kring tjejernas lycka över att ha hittat varandra, men berör även känslor som rädsla och skam. Det är helt enkelt en historia om ung kärlek som har allt.

Dessutom är boken väldigt lättläst och på så sätt tillgänglig även för den som inte har en läsvana. Från mig får “Första natten” tio av tio möjliga poäng, och jag hoppas innerligt att Lodalen fortsätter servera liknande fullpoängare framöver.