Att boxning hjälper de som drabbats av Parkinson har amerikansk forskning bevisat. Den allsidiga träningen hjälper till att hålla sjukdomen i schack och ger mer styrka, koordination, balans och rörlighet.

Parkinson är en neurologisk sjukdom som innebär att de nervceller som tillverkar signalsubstansen dopamin långsamt försvinner och nedbrytningen orsakar de typiska symtomen skakningar, stelhet och långsamma rörelser.

I Katrineholm är Parkinsonföreningen en mötesplats för de som drabbats och deras anhöriga och föreningen samlar ett 30-tal medlemmar från Katrineholm med omnejd.

Under medlemsmötet i februari gästades föreningen av bland andra proffsboxaren Simon Engström och tanken väcktes om att få igång en träningsgrupp så snart som möjligt.

– I både Norrköping, Örebro och Nyköping har den här verksamheten vuxit upp som svampar ur jorden och det är ingen slump. Den här träningen ger resultat den passar alla som ha ett så bra liv som möjligt med sin Parkinson, förklarar Ulrika Wadell som är engagerad i föreningen.

På tisdag kommer eldsjälen Hans Lindahl till Katrineholm för att träffa medlemmarna i boxningsklubbens lokaler i Duveholmshallen. Han är ordförande i Narva Boxningsklubb i Stockholm som är den första svenska klubb som startade träning för Parkinsonsjuka.

Ulrika Wadell hoppas att även Parkinsondrabbade som inte är med i föreningen tar chansen att prova.

– Alla som vill boxas för sin hälsas skull är välkomna. Det finns kanske ett inre motstånd mot boxning och man kanske tänker på Ingo och Floyd, men det är inte den sortens boxning det handlar om.