Försäljningen av robotgräsklippare har ökat kraftigt de senaste åren.

‒Fler och fler vill ha en klippt gräsmatta, men de vill helst inte hålla på att sköta grejer och serva grejer och tvätta och fixa och dona, säger Arvid Rinaldo vid Robotproffsen.

‒Tjänsteutvecklingssidan har formligen exploderat och ökar hela tiden.

Företaget Robotproffsen startade förra året. Det installerar, felsöker och servar robotgräsklippare i Sörmland med omnejd. Företaget samarbetar med Uffes Maskinservice.

Nu gör Robotproffsen tillsammans med lager- och logistikföretaget Pihls en satsning på vinterförvaring av robotgräsklippare. Robotproffsen hämtar robotgräsklipparen hemma hos kunden, servar roboten och förvarar den under vintern. På våren lämnar Robotproffsen tillbaka gräsklipparen till kunden.

‒Vi vill lösa hela processen åt dem. Vinterförvaringen är en tjänst som vi tror mycket på och vi är mycket glada för det nya samarbetet med Pihls. Det är vårt första steg i en storsatsning på vinterförvaring. Vi valde Pihls för att de har både transportlösningar och håller en mycket bra kvalitet och service på allt de gör, säger Robert Karlsson på Robotproffsen.

Erik Segerstedet är vd för Pihls:

‒Vi letar alltid efter nya affärsidéer och är flexibla och öppna för olika typer av affärsupplägg, som vi tror på långsiktigt. Detta är en växande marknad och också en spännande utmaning som vi ser fram emot att hjälpa Robotproffsen med. Jag tror på deras tjänst. Jag hoppas att de får en start som gör att det blir en utökning av deras verksamhet så att vi kan växa som leverantör tillsammans med vår kund.

Robotproffsen hyr in sig i ett av Pihls lager. Hittills har det kommit in cirka 25 robotgräsklippare för vinterförvaring och ytterligare några stycken är på väg.

‒Längre fram hoppas vi på att det ska kunna bli som däckshotellen. Väldigt, väldigt stor volym, säger Arvid Rinaldo vid Robotproffsen.

Han berättar att ett vanligt fel som robotägare gör under vintern är att man inte tar in laddstationen eller glömmer att ladda batterierna.

‒Man bör ladda batterierna tre gånger under vintern för att få ut maximal batterilivslängd och görs inte detta kan det leda till att batteriet slutar fungera. Det är även viktigt att rengöra och serva robotgräsklipparen med jämna mellanrum för att förhindra att till exempel fukt tränger in och skadar den känsliga elektroniken.