Från början var det sagt att vi skulle få 30-45 minuter med landslagsrutinerade "Bissen" på Scandic Hotel Park i centrala Stockholm. Det blev en kvart i racerfart precis innan truppen skulle samlas för en gemensam middag i hotellets restaurang.
Mycket ska hinnas med för Erik Hamréns trupp som i veckan varit inkvarterad ett hundratal meter från Stadion för att förbereda sig inför fjärde EM-kvalmötet mot Montenegro i kväll.
Zlatan glider runt med massmedia i hasorna i hotellfoajén. Nyheten om att hans häl förmodligen håller för spel släpps samma dag. Assisterande tränare Marcus Allbäck har tillfälligt axlat rollen som pressansvarig och ringer till Sebastians rum så vi till slut får till ett möte. Det är dagen före avresan till Podgorica – och Sebastian låter snuvig, täppt i näsan.
Något som hotar deltagandet i matchen?
– Nej. Fast jag har varit rätt risig hela veckan. Har fått ta det lugnare än vad jag tänkt även om det känns bättre nu. Har varit tung i huvudet och lite seg.
EM-kvalet så här långt har för Sveriges del resulterat i två oavgjorda möten och en vinst (1–1 mot Österrike respektive Ryssland, 2–0 mot Liechtenstein).
– Poängmässigt helt okej. Två tuffa matcher inledningsvis och godkänt att ta poäng mot favoriten Österrike. Sedan slår vi Liechtenstein hemma vilket vi ju ska göra.
– Kan vi ta en trepoängare mot Montenegro ser det bra ut men jag tror det blir väldigt tight. Ligger vi några procent under vad vi kan prestera blir det väldigt tufft.
Mot Liechtenstein blev Sebastian bänkad. Något som inte hänt under någon landskamp under de tre senaste åren. Sebastian Larsson är den spelare som gjort flest landskamper under Erik Hamréns tid som förbundskapten. Tränarens beslut gav eko i hela landet efter att Bissen kritiserat det offentligt.
Hur blir stämningen i gruppen efter en så öppen kritik?
– Jag var själv inte medveten om effekten av vad jag sa direkt efter matchen. Vi åkte ju allihop tillbaka till våra klubblag och jag visste inte vad som skrevs om det som sagts i den mixade zonen.
För Sebastian är ärlighet viktigast.
– Jag sa som jag kände, att jag var besviken och irriterad. Det var ingen kritik utan bara min åsikt. Jag ser ingen anledning att ljuga på en rak fråga.
Läxade Hamrén upp dig efteråt?
– Nej, vi har inte ens pratat om det. Det säger väl det mesta. I vår grupp var det här ingenting. Det handlar bara om att kvällstidningarna måste ha någonting att skriva om.
Apropå straffmissen hemma mot Ryssland så orsakade du också straff mot Österrike. Kanske inte den bästa starten. Hur bra är du på att lägga saker bakom dig?
– Det är jobbigt när sådant sker och straffmissen lär inte vara den sista besvikelsen heller. Men efter så många år i branschen har man lärt sig att gå vidare. Fotboll handlar om det.
Sebastian säger att det visserligen är många nya spelare som kommit in i landslaget i år men viktigare är att det finns ett äldre garde på 12–15 man som utgör en trygg kärna.
Vilka i landslaget hänger du mest med?
– Jag hänger med många men kanske mest med Andreas Granqvist och Mikael Lustig. Tidigare även Anders Svensson ...
Sebastian flyttade till England från Eskilstuna som 16-åring. En talangscout hade fått upp ögonen för IFK Eskilstunas energiska spelare och Arsenal blev hans första hemvist. I dag är han 29 år och har snart bott lika länge på andra sidan Nordsjön som i Sverige.
Känner du dig mer engelsk än svensk?
– Nej, jag är så svensk man kan bli.
Bissen säger att han tror att hans känsla för Sverige är så stark eftersom han var väldigt ung när han flyttade.
– Jag hann aldrig bli trött på Sverige. Med all säkerhet så beger vi oss (sambon Tina och barnen) tillbaka efter att min karriär är över.
Eskilstuna?
– Mycket möjligt. Vi är inte där ännu, har precis skrivit på ett nytt treårskontrakt med Sunderland ... Men det är i Eskilstuna jag och min fästmö har våra familjer och våra vänner så det känns som ett naturligt alternativ.
Du är tvåbarnspappa nu och har säkert börjat tänka på barnens skolgång?
– Vår äldsta dotter är fem och hon har redan börjat skolan. När man får familj blir det så mycket annat som är viktigare än fotboll. Var ska man bo, när ska man flytta ... ? Det handlar inte bara om mig själv längre och var jag vill hålla till. Barnen är viktigast och de får alltid gå i första hand.
När du själv var liten var du väldigt energisk. Din pappa berättar att du alltid höll igång och ville testa olika sporter, jobbade ständigt för att överbevisa saker.
– Jag var inte den lugna typen som gav mig i första taget. Gick en sak inte på första försöket så fortsatte jag och gick det inte på fjärde eller femte försöket heller så fortsatte jag ...
Ett exempel: I unga år var Sebastian fast besluten att chippa en golfboll över garagetaket hemma i Eskilstuna. Pappa Svante varnade sonen för risken att spräcka en ruta. Sebastian kunde inte släppa tanken på chippen utan gjorde ett försök en eftermiddag när föräldrarna inte var hemma. "När vi kom hem hittade vi en golfboll inne i garaget och en spräckt ruta att laga", berättar Svante.
– Mamma och pappa fick investera i en ny ruta, ja. Men det var väl bättre att bollen hamnade inne i vårt garage än att den hamnat i grannens?
Du gjorde aldrig ett nytt försök med svingen?
– Nej, jag vågade inte.
Har hört att du älskar ost- och skinkpaj. Äter det nästan varje dag?
– Nej, det var väl överdrivet sagt men jag tycker väldigt mycket om det. Mamma gjorde det ofta när vi var små och jag har själv försökt föra in det på menyn. De andra i familjen vill tyvärr inte ha det lika ofta som jag.
Skinkpajen är också ett samarbetsprojekt hemma i huset i Newcastle.
– Jag brukar göra degen så gör Tina resten.
Apropå hemmet så finns det uppgifter som säger att landslagsmittfältaren är lite ostrukturerad och rörig.
– Händer titt som tätt när jag ska iväg på träning att jag får ropa på Tina och fråga var nycklarna är. Hon har bra koll. Fast man får ju skärpa sig när man är förälder och jag tycker att jag blivit bättre på det.
Zlatan slog ett historiskt målrekord i september i år när han i landskamp mot Estland sköt in sitt 50:e landslagsmål – framspelad av Sebastian Larsson. Sven Rydell hade det tidigare målrekordet på 49 mål (mellan 1923 och 1932).
Zlatans bedrift, och även din assist, kommer säkert att bli nedtecknade i historiska rekordböcker?
– Ja, vi skojade faktiskt om det i truppen. Att man får försöka ta sig in i de där böckerna på bästa sätt. Kan man inte göra mål så får man göra det med assist, ha ha.
Känns det lite b:igt att komma in den vägen?
– Jag kan inte påstå att jag känner mig delaktig i det rekordet. Har ju gjort flera assists till Zlatan, så jag tänker ärligt talat inte så mycket på just den passningen.