Integration leder City till Superettan 2019

Se på Serkan Pektas! Så ser Eskilstuna Citys nya matchtröjor ut. Ränderna tas tillbaka efter en tids frånvaro. Nytt inför 2015 är också att ledningen riktar in sig på mångfald.– Sex personer ur klubben kopplas till Årby för att få barn och ungdomar att spela med oss, säger marknadsansvarige Stefan Forsberg.

Drag Eskilstuna City MB.jpg

Drag Eskilstuna City MB.jpg

Foto:

Fotboll2014-11-25 16:46

"Ränderna går aldrig ur" heter det. Och nu är de tillbaka på matchtröjorna för division 2-laget efter tre-fyra års frånvaro. Märket Puma är borta till förmån för klädtillverkaren Jako.

– Grabbarna testade tröjorna i går på träning, de kändes riktigt bra, ler målsprutan Serkan när vi ber honom vara skyltdocka.

Klubben hade sponsorträff under tisdagen på Plaza hotell och en ledning fylld av tillförsikt slöt upp. Visst höll Stefan Forsberg med om kritiken som säger att det saknas ett bra herrfotbollslag i kommunen. Men han betonade att det tar år att bygga upp något inför framtiden – och det tänker City göra nu. Förutsättningarna finns efter att halva styrelsen bytts ut, ett nytt träningsteam tagit över (huvudtränare Tony Andersson och hans sidekick Martin Skogman) och ekonomin setts över.

Säsongen har annars bestått i en stark vårsäsong följd av en något motigare höstperiod där laget slutade femma i serien.

Målet är att ta sig till Superettan på fem år (2019) med i huvudsak lokala spelare. Om de sedan har sitt ursprung i City, IFK eller Södra spelar mindre roll.

– Vi ska samverka med klubbarna i stan, säger Forsberg.

– Vad som står på tröjorna är inte viktigast utan det primära är att vi får till ett bra fotbollslag. Tio av sexton lag i Superettan kommer från städer med mindre än 100 000 invånare. Vi borde f-n få fram ett lag i den här stan!

United har gjort samma resa som City är inne i nu, påpekar Forsberg. För dem tog det tio år.

Om målet ska nås för division 2-laget bör klubbens omsättning öka kraftigt under de närmaste åren vilket ställer krav på sponsorerna. I dag omsätts 4,3 miljoner, 2019 ska siffran landa på 16.

Värdet av att klubben tar ett samhällsansvar och jobbar för ökad integration togs också upp. Sex personer från föreningen har fått uppdraget att jobba med utåtriktad verksamhet i Årby, där många nysvenskar bor. Fotboll förenar och dessutom är det berikande att ha spelare med olika bakgrunder, menar ordförande Anders Larsson.

AIK:s chefstränare Andreas Alm, tidigare coach för City, tror mycket på att växa som förening genom ökad integration.

– På min tid var egentligen Serkan Pektas den enda spelaren med utländsk bakgrund. Nu ser det ju helt annorlunda ut. Integrationsarbetet kan bli lite jobbigt för Tony Andersson (tränaren) men det blir så mycket bättre när man träffar rätt.

– Har ni lika stor andel lokala spelare i laget när ni går upp i Superettan som nu så kommer ni att vara unika i Sverige.

I dag är 21 av 22 spelare sprungna ur egen mylla.

Sportchefen Victor Sundberg uttryckte sin vilja att satsa mycket krut på ungdomarna. Ett steg där är klubbens fotbollsakademi som startar nästa år där alla spelare mellan tio och 15 år får vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om