För många är det ett drömjobb – att jobba heltid med fotografi och leva ut hela den kreativitet som bubblar inombords. För Emelie Otterbeck är den drömmen verklighet.

– Det gäller att ha en vilja av stål. Jag har min utbildning som jag kan luta mig mot, det är skönt i en överetablerad bransch. Från början jobbade jag extra med annat för att klara mig, det är superhårt jobb som ligger bakom allt detta, säger hon medan vi blickar runt i studion där många jobb fotas.

2012 påbörjade hon den tvååriga fotoutbildningen på Fotoskolan STHLM. Redan där etablerades kontakter för framtiden. Numera arbetar hon mestadels mot företag med att fota eller filma reklambilder och content-material.

Artikelbild

Modereportage är ett relativt vanligt uppdrag för Emelie Otterbeck.

Några av de många varumärken hon jobbat med är: Skolinspektionen, Trafikverket, Alcro, Granngården och Sörmlandstrafiken. De flesta jobb kan hon fota i Eskilstuna eller runt om i Mälardalen, men då hon även jobbar halvtid på contentbyrån Chiffer i Stockholm händer det att hon även åker runt om i Sverige.

[fakta nr="1"]

I och med sociala mediers framfart har fotografernas arbetssätt förändrats. Rörligt material tar upp mycket tid och även om Emelie tycker det är roligt med film krävs det ett helt annat tänk.

– En film på en minut kan ta en hel dag att filma och sedan en hel dag att redigera. Men det är både spännande och utmanande då vi analyserar allt väldigt noggrant. Det är inte samma sak som med spelfilm där det mest spännande kan komma i slutet. Vi behöver göra det intressant för tittarna hela tiden annars faller de ur.

Artikelbild

Som fotograf gäller det att hålla koll på helheten men även detaljerna.

Att bli fotograf har funnits med i tankarna en lång tid för Emelie, men hon trodde inte att hon skulle kunna leva på att ta bilder.

– Jag tänkte att det kanske är bättre att fota enbart som hobby när branschen ser ut som den gör. Det går inte direkt att ligga på latsidan och jag har haft väldigt mycket att göra den sista tiden. När sonen har somnat på kvällarna brukar jag sitta hemma och lyssna på podcast samtidigt som jag redigerar, det blir min avkoppling.

Artikelbild

Hon har en fotostudio i Eskilstuna men fotar ändå en hel del utomhus.

[fakta nr="2"]

När hon får uppdraget att beskriva sin stil har hon svårt att finna rätt adjektiv.

– Folk som känner mig kan se när det är jag som tagit en bild men jag har själv svårt att beskriva den. Det jag tycker är roligast att fota är stilleben. Det är ett skönt tempo och jag kan gå in i en helt annan koncentration där jag bara kan fokusera på ljus, färg och komposition. Men jag tycker om blandningen i yrket, att ingen dag är den andra lik.

Förutom företagsuppdragen som tar mycket av hennes tid är hon även aktuell med en utställning på Ebelingmuseet i Torshälla. Utställningen har hon gett namnet Lux och i den har hon studerat hur ljus bryts genom prismor. Men passa på, utställningen avslutas den 29 oktober.