Glöm allt du tänkt om skotsk folkmusik som en gubbe i kilt med en säckpipa under armen. När en av Storbritanniens främsta folk-artister, Siobhan Miller, med band gästade Tandla skola på torsdagskvällen kändes musiken som allt annat än en mossig kliché.

Med en makalöst vacker röst, en energi och utstrålning som troligen skulle kunna snabbladda en Tesla, bjöd Siobhan Miller på en inspirerande och härligt otvungen konsert.

Skotska Siobhan Miller är en superstjärna i sitt hemland med en fullbokad konsertkalender lång tid fram över. Att hon och hennes band gjort en avstickare till Sverige och Tandla skola verkade dock inte det minsta konstigt. Miller tycks besjälad av att förvalta, förnya och sprida den skotska musik- och berättartraditionen. Hon laddar även sin traditionella repertoar med egna sånger, samtida covers, protestsånger från 1900-talet och annat som hon tycker om.

Artikelbild

Även om rösten är något utöver det vanliga är det just Siobhan Millers förmåga att förmedla att hon verkligen gillar sitt jobb, sitt band och sin publik som gjorde hennes framträdande så starkt och gripande. Hela tjejen glittrade, trots total frånvaro av blingbling och flärd.

Mellan låtarna berättade hon om deras tillkomst, vad de handlar om, hur hon fått dem eller när hon skrev dem. De flesta sångerna i konserten var hämtade från hennes två album, men den stora publiken (Tandla skola var utsåld) fick även höra nya låtar till en kommande skiva. Även SJ

Även framträdandet var omväxlade. Bandet medverkade i olika konstellationer och när Siobhan Miller sjöng den sorglig och ljuva balladen ”Bonnie White Horseman”, gjorde hon det helt akustiskt tillsammans med gitarristen Innes White.

Siobhan Miller hann med att berättade en hel del om skotska traditioner, väder och natur. och gjorde helt enkelt konserten till kulturupplevelse som gav mersmak och väckte ett sug efter att besöka Skottland, norra England och de blåsiga, regniga Orkneyöarna, och uppleva mer traditionell brittisk livemusik, gärna i mörka pubar.