Det dröjde ända till tvåtiden på valnatten innan alla valdistrikt var färdigräknade, och enligt en preliminär mandatfördelning backar både Socialdemokraterna och Moderaterna och får åtta mandat var. Det räcker dock fortfarande till en majoritet med en stols marginal.

Kommunens två största partier har alltså möjlighet att fortsätta styra tillsammans, om de vill.

– Det blir spännande att se hur onsdagsräkningen går, vi tror att det är ett par hundra röster till, bland annat utlandsröster, som ska räknas då, säger kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Moderaterna kommer att ha ett möte på tisdagskvällen och utse en förhandlingsdelegation, som ska försöka bilda majoritet med ett eller flera andra partier.

Även Johan Rocklind (S) vill invänta onsdagsrösterna innan han analyserar mandatfördelningen djupare.

– Jag gissar att det kommer vara oförändrat, men vågar absolut inte säga att så blir fallet.

S och M ser ut att i alla fall ha möjligheten att fortsätta i majoritet, hur ser du på det?

– Vi har en stark mandatperiod bakom oss och det är absolut ett av flera alternativ. Jag anser att kommunen mår bäst av att ha majoritetsstyre med faktisk majoritet i fullmäktige, säger Johan Rocklind.

Sverigedemokraterna och Centerpartiet gick framåt mest, och ser ut att få fyra respektive fem mandat. Vänstern ökar marginellt men ökningen ser inte ut att räcka till något nytt mandat. Samtidigt backar Miljöpartiet kraftigt och tappar två platser i fullmäktige.

– Vi har gjort ett jättebra val och har ett stabilt övertag framför allt i Björnlunda och Laxne. Det finns möjligheter att skapa nya majoriteter, men det händer nog ingenting i dag. De flesta vill nog invänta poströsterna, säger oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C).

Liberalerna lyckades behålla sitt mandat med god marginal, och Camilla Lissner är nu taggad inför att ta plats i Gnestapolitiken.

– Det ska bli spännande, jag känner mig lite mer varm i kläderna nu efter valrörelsen. Vi blir ett gäng nya ansikten, med FI också. Det behövs ju, jag tror det är bra med nya namn, säger hon.