Och det som slår mig av det som jag tidigare bara såg undantagsvis, men som nu tycks mer legitimt, är att skulden för den påstådda systemkollapsen, för kriserna och det mesta eländet är medias fel. Senast i raden av absurditeter är påståendet att klimatfrågan är ett sätt för media att rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen.

Till stöd för påståendet används en gammal undersökning av partisympatier bland journalister, eller någon amerikansk avhandling för att påvisa att det medier skriver om också hamnar på den politiska agendan. Visst, de granskningar som medier gör kan ändra en opinion. Men tesen som sådan utgår från att agendan är skapad av journalister, inte faktisk och sann.

Som SD:s partiledare Jimmy Åkesson sade härom veckan att vädret en enskild sommar inte är ett bevis för klimatförändringar. Att driva politik på det sättet är populism menade han.

Det har han helt rätt i, om det vore så. För det är inte vädret som ligger till grund för fokuset i rapporteringen. Det är klimatet. Den absoluta majoriteten av forskarvärlden är enig om att extremväder och temperaturhöjningar över tid är otvetydiga bevis på en klimatförändring.

Och för första gången på länge märker vi alla att något hänt.

Kanske är den varma sommaren i norra Europa en tillfällighet, ingen vet. Men forskarna har länge beskrivit vad som komma skall när klimatförändringarna drabbar oss på riktigt. Extrem värme, extrem torka, extrema översvämningar och så vidare kommer att bli allt vanligare. Och statistiken de senaste århundradena talar sitt tydliga språk. Vi är redan där.

Därför blir uttalandet att det är media som skapat fokuset på klimatfrågan absurd. Men också så väntad, då fokus måste flyttas.

Gå till dig själv. Har du pratat om den extrema värmen, torkan, bränderna och grillförbud med dina nära och kära under sommaren? Har du varit oroad, även om du kanske njutit av varma sommarkvällar och sköna bad?

Ställ dig frågan: Är det verkligen journalisternas fel att du pratar om klimatet? Eller beror det på att det är 30 grader varmt inomhus och omöjligt att sova på nätterna, beror det på att gräsmattan är gul, inte grön? Eller beror det möjligen på att grillen fått stå och du har stekt dina korvar på spisen i stället?

Ställ dig frågan, vad är sant?