Gym – snart lika vanligt som pizzerior?

Dagsform
annons
Snart ett gym i varje gathörn?Det blir fler och fler träningsanläggningar i Sörmland men räcker alla som tränar till för att fylla dem?

I Eskilstuna finns runt 25 stycken gym och rykten går i branschen om att det kommer startas fler under nästa år.

– För några år sedan var det hälften så många gym i Eskilstuna, så visst kan man säga att det är överetablerat. Samtidigt är det fler människor som börjar träna och det är ju något som vi i branschen tycker är positivt. Att folk bryr sig om sin hälsa, säger Joanna Järf på Forever träning och hälsa.

Hennes gym är med i ett nätverk med andra gym och där har man gjort analysen att det ser ungefär likadant ut i de flesta svenska medelstora städer.

– Det dyker upp nya gym i nästan varje kvarter och det som ökar mest är nyckelkortsgymmen som inte har personal och har öppet dygnet runt, säger Järf.

– I det stora perspektivet tror man att Sverige är på väg i samma riktning som Norge och en del andra länder i Europa, att riskkapitalisterna ger sig in i träningsbranschen och att det blir färre privata aktörer och fler stora kedjor.

Katrineholm har fått sitt tillskott av nya gym. Bara det senaste halvåret har två nyetableringar gjorts.

Simon Casey är en av dem som driver crossfitgymmet Boxen i Katrineholm. Det öppnade i mitten av oktober och han ser en risk för att det blir en överetablering av gym i staden.

– Visst kan det bli så. Det finns risk för att några kommer att få slå igen. Det finns många val nu och alla vill ju hela tiden slå varandra med priser.

I ett industriområde i Katrineholm har han och kollegan sin verksamhet. På stengolvet ligger den senaste leveransen av utrustning. Slaggor och vikter förpackade i kartonger. Casey hinner packa upp lite av grejerna innan deltagarna till kvällens pass kommer. Några av deltagarna är helt nya som anmält intresse att få prova på.

När det gäller risken för etablering ser Casey en ännu tydligare trend om man tittar på hela riket.

– Det öppnar gym hela tiden, framför allt i de större städerna. För vår del känns det dock inte överetablerat. Det finns inget annat ställe att träna crossfit på i närheten.

Friskis och svettis i Katrineholm har märkt en liten nedgång i antalet medlemmar.

– Vi är något färre nu jämfört med förra året, men vi är inte alls så drabbade som våra kollegor i Väst- och Sydsverige. Där poppar 24-timmarsgymmen upp som svampar ur jorden, säger Ewa Lindström som är verksamhetschef för Friskis och svettis i Katrineholm.

Hon upplever att marknaden inte är mättad i staden.

– Det är ju fullt på dem som finns trots att det blivit fler. Det verkar finnas plats för så här många olika gym. Det kan vara ett bevis på att på att folk tränar mer, fortsätter hon.

Gymbranschorganisationen Frisks generalsekreterare Ola Helt har tidigare i Södermanlands nyheter varnat för att det finns en risk för överetablering i Nyköping som har ett dussintal gym.

Luisa Ramirez är platschef på Nordic wellness i Nyköping och håller inte med om att den analysen står sig i slutet av 2015.

– Jag tycker inte att det är överetablerat här. Vart och ett av gymmen har olika saker att erbjuda. Vissa har funktionell träning andra fokuserar på kondition. En del som tränar vill köra crossfit och andra vill ha däck att välta, säger hon.

– Det är svårt att erbjuda alla människor allt. Är vi flera finns det en konkurrens och alla gör sitt yttersta för att utvecklas, fortsätter Ramirez.

Som de flesta andra branscher dyker nya företag upp när det finns en efterfrågan. Hälsotrenden är säkerligen en stor anledning. Simon Casey på Boxen i Katrineholm tror även att sociala medier ger en extra skjuts.

– För tio år sedan var det kanske ingen som visste att man tränade. Nu vill folk gärna visa upp hur mycket de tränar och det sätter press på andra.

Gym i Sörmland

I Eskilstuna finns runt 25 gym, i Nyköping ett dussintal och i Katrineholm sju.

Utöver de större arrangörerna går det att träna på betydligt fler ställen. Mindre arrangörer kan till exempel anordna gruppträning i en hyrd lokal eller utomhus.

Sedan tillkommer de gym som ideella idrottsföreningar har i sin verksamhet eller de som kan tillhöra den kommunala verksamheten i sporthallar.

Utegym är också något som har växt. Exempelvis har Katrineholm fått fem stycken under de senaste åren.

annons

Mest delat denna vecka