EGF-granskning efter hård kritik

Rapporten om ledarbrister inom elitgymnastiken slog ner som en bomb i gymnastiksverige. Medlemmar ur Eskilstuna gymnastikförening hamnade ofrivilligt i nyhetsrapporteringen.

Gymnastik2013-10-18 09:56


— Det har varit jobbigt för oss – men också positivt för föreningen, säger sportchefen Åsa Ekdahl Westberg.

I slutet av förra året blev det turbulent kring gymnastiken i Sverige. En utredning från professor Jonas Stier, som presenterades i december 2012, visade att det fanns brister inom ledarkulturen i elitgymnastiken. Det talades om psykisk misshandel, viktkontroll, manipulation och hälsorisker. Eftersom EGF i Eskilstuna står för mycket av eliten inom den kvinnliga artistiska gymnastiken blev det jobbigt för tränare och ledare.

— Till en början kände vi oss orättvist behandlade. Men på grund av det har tvingats vi genomlysa verksamheten, säger Åsa Ekdahl Westberg.

Följden av rapporten blev att Riksidrottsförbundet (RF) fryste sina bidrag till elitgymnastiken. Samma beslut tog Eskilstuna kommun. När det gäller RF så kom förbundet under våren fram till att gymnastiken, och EGF, inte bryter mot barnkonventionen. För kommunen tog det längre tid men deras granskning av revisionsföretaget PWC kom fram till samma sak: EGF bryter inte mot barnkonventionen.

— Begreppet barnkonventionen kändes väldigt stort för mig och jag var tvungen att gå igenom den igen, säger Åsa som tidigare jobbat som polis och med bland annat utredningar av barn/ungdomar.

När kommunens PWC-rapport lades fram, bland annat grundad på anonyma enkäter till alla medlemmar, överensstämde den med vad föreningen upptäckt i sitt arbete. En åtgärd kan till exempel bli att skapa ett ungdomsråd.

— Vi har fram till nu inte haft ett demokratiskt forum där barnen själva kunnat uttrycka sin vilja, målsättning eller kritik.

Utökade arbetsplatsträffar där frivilliga krafter involverades blev en annan positiv följd av turbulensen. Träningskulturfrågor dök också upp på de lägre nivåerna: en del unga tränare hade inte fullt fokus på barnens övningar utan sysslade med annat på träningstid, bland annat ägnade de sig åt sina mobiltelefoner.

Mobbning och kränkande särbehandling i en grupp upptäcktes också under genomlysningen.

Hur ser du på medias rapportering så här i efterhand?

— Vi reagerade på att väldigt få från vår förening blev intervjuade i Stiers rapport. Det handlade om två personer: vårt tränarpar.

En tredje person som medverkat i enkäten var en gymnast som samtränat i EGF men som tillhörde en Stockholmsklubb.

De bilder som visades på sport-tv var likafullt på elitgymnaster i EGF. Tjejer som tränar i dag och som inte svarat på någon enkät.

— Föräldrar var fruktansvärt besvikna på hur media hanterade det. 13-14-åringar som inte hade med rapporten att göra visades på bild över hela Sverige.

EGF agerade och föreningen fick en ursäkt från SVT som ändrade sitt bildmaterial.

– Vi hade också vid ett tillfälle ett tv-team i korridorerna i Vilsta-hallen som ville ha kommentarer från oss utan någon form av förberedelse. Just då var det en riktig rush och jag kände "räcker jag till?"

Åsa säger att hon förstår nyhetsvärdet i rapporten men proportionerna saknades.

— Hade det handlat om försnillade pengar och brott förstår jag att man vill ha kommentarer men som det utvecklades kände sig tränarna och gymnasterna väldigt trängda.

Lösningen blev att lägga locket på och hänvisa all media till styrelseordförande.

Att EGF tagit stryk av det här genom färre deltagare i gymnastiken märks inte. Tvärtom, menar Åsa.

— Fler medlemmar jämfört med tidigare år har strömmat till oss under våren och hösten. Jättemärkligt.

Stöttningen från föräldrar och utomstående har också varit stor.

Det som gör EGF lite speciell som gymnastikförening är att bredd och spets kombineras på ort och ställe.

Både elit och "vanliga" grupper inom EGF tränar ihop i samma hall och nästan alltid samtidigt.

— Det finns ingen möjlighet att dölja något eftersom elittränarna går bredvid basgymnasterna. Allt sker för öppen ridå.

När Gibbongymnasterna (3-7 år) finns på plats i Vilstahallen är eliten där också liksom den manliga artistiska gymnastiken, trupperna och samträning mellan EGF och föreningen IKEG (den senare under kvällstid).

Åsa ser det som en styrka att låta basverksamheten samsas med eliten.

— Vi vill att de yngre ska se upp till och kunna följa elitgymnasterna, det blir ju roligare för dem att se Ida, Emma, Jonna Kim och de andra som tränade som små i samma förening ... Även de "stora" ska få chans att känna sig som förebilder tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om