Madeleine och Frederik flyttade till Hållsta i juni förra året. Egentligen hade de inte alls tänkt sig den delen av stan, men blev snabbt övertygade om de hade hittat rätt.

– Vi såg huset på nätet och blev kära direkt. Huset byggdes 1939 och de tidigare ägarna har renoverat så att husets gamla charm och karaktär finns kvar. Det är ett litet hus men har många rum – och sovrum var precis vad vi behövde, säger Madeleine.

För ena veckan består familjen av Frederik, Madeleine och deras snart fyra månaders son Ivar. Andra veckan bor också Madeleines fyra barn: Lilly 6, Vilmer 10, Melvin 13 och Emilio 17 år, i huset.

Artikelbild

Påsktårtan köpte Madeleine på Retunas kaféet där hon i vanliga fall jobbar när hon inte är mammaledig. Tårtan var så fin att vi inte ville inte skära upp den.

– Då är det full fart här hemma med hämtning, lämning, packa gympapåsar och göra läxor. Ivar har blivit härdad och lärt sig att sova trots den höga ljudnivån som det kan bli när alla är här, säger Frederik.

När vi gör reportaget är det bara Madeleine, Fredrik och Ivar som är hemma. Ivar är förkyld och sover därför bäst i famnen på sin pappa när vi går rundvandring. Vi börjar i det kombinerade vardagsrummet och köket där ett stort matbord är placerat i mitten av rummet. Det kommer från Frederiks mamma Satu och styvpappa Bengt.

– Bordets underrede fanns på deras loge, senare dök också bräderna till bordsskivan upp och Bengt snickrade ihop bordet. När de köpte nya köksmöbler fick vi överta bordet, berättar Frederik.

– Jag blev överlycklig, det är så fint och passar perfekt hos oss, säger Madeleine.

Artikelbild

Uppe på övervåningen i Frederiks och Madeleines sovrum. Vaggan är Ivars men används inte så mycket. – Han sover oftast i vår säng, säger Frederik.

Att fixa och renovera gamla möbler är något som Madeleine gillar och med det intresset har hon verkligen hamnat på rätt arbetsplats. Hon jobbar nämligen på Retuna, som arbetsledare på AMA.

– Jag tror på återbruk och hållbar inredning. På Retuna kommer det in många fina saker och möbler varje dag, där kan man verkligen fynda. Förra våren, innan vi skulle flytta, hyrde vi ett magasin och började samla på oss prylar som behövdes i vårt nya hus.

Artikelbild

Madeleines gamla dockskåp har gått i arv till sexåriga dottern Lilly.

Madeleine gillar inte att följa inredningstrender eller att shoppa nya saker och möbler så fort man upptäcker att något saknas i hemmet.

– Man ska inte ha så bråttom, handla på impuls och hela tiden shoppa nytt. När jag ser något jag vill köpa så tänker jag: "Är prylen nice to have eller need to have?" Jag tänker igenom vad vi egentligen behöver, kollar efter begagnade saker och vänta tills jag verkligen känner att det är rätt sak eller möbel.

Artikelbild

Vardagsrummet är en del av köket och utanför finns en härligt stor altan med utekök, grill och vedeldad tunna.

– Jag tycker gamla möbler har charm, de bär på en historia som man kan föra vidare. Det är bra för miljön och dessutom får man en personlig inredningsstil på köpet.

Bordet framför soffan i vardagsrummet är ett exempel på en möbel som Madeleine gärna skulle byta ut. Men det gamla Ikeabordet fyller sin funktion i väntan på att det perfekta ska dyka upp.

Artikelbild

– Välkommen hem till oss, säger Madeleine Thelberg och visar sitt och sambon Frederiks hus i Hållsta.

– Jag letar efter ett gammalt, avlångt teakbord men har inte hittat något än.

Madeleine fyndar inte bara på Retuna utan även på Blocket och i second handbutiker. Allra mest nöjd är hon med ett vitmålat skåp från Retuna som används till förvaring av fina kristallglas, porslin och vaser.

Artikelbild

Köksbordet har Madeleine och Frederik fått ärva av Frederiks mamma och hennes sambo.

När jag ser något jag vill köpa så tänker jag: "Är prylen nice to have eller need to have?

Huset har tre våningar. I källaren finns vedeldad bastu, tvättstuga och ett sovrum, på bottenvåningen kök/vardagsrum, hall, två sovrum, och det gamla köket. En brant trappa leder upp till vinden där Madeleine och Frederik har sitt sovrum tillsammans med Ivar och sexåringen Lilly.

Artikelbild

Huset i Hållsta var renoverat när Madeleine och Fredrik flyttade in i juni. Det enda som är nytt i köket är köksön.

Byrån i Lillys rum är en härlig turkos färgklick mot de vita väggarna och bredvid står Madeleines gamla dockhus.

– När jag såg byrån på Retuna tänkte jag direkt att den skulle bli perfekt i Lillys rum, både i färg och höjd. Priset var dessutom bara 50 kronor. Dockskåpet har hängt med sedan jag var liten. Jag ville spara det utifall jag någon gång skulle få en dotter. Jag och Frederik renoverade det, tapetserade och la nytt golv innan Lilly fick skåpet i julklapp. Vi var mer nog entusiastiska än vad Lilly blev när hon fick det.

Artikelbild

I källaren finns ett sovrum samt en vedeldad bastu.

Att blanda gammalt med nytt är en klyscha som passar in i de flesta hem. Så även hos Madeleine och Frederik, men det finns också en tanke med de nya prylarna.

– Jag väljer att köpa sånt som jag vet kommer att hålla i många år. Så det blir hellre en klassisk dyr ljusstake av välkänt märke än en eller flera nya från Ikea.

Artikelbild

Påskdekoration som Madeleine köpt på Ecoflor som ligger i Retuna.

Förutom ett nytt soffbord står också en ny ytterdörr på önskelistan. Men den ska förstås inte vara helt ny.

– Än vet vi inte riktigt vad vi vill ha. Vi får se vad som dyker upp, säger Frederik.