Claes och Kerstin JĂŒrss som driver JĂŒrss mejeri i HĂ€lleforsnĂ€s har stĂ€llt ut sina ostar vid flera tillfĂ€llen pĂ„ World Cheese Awards, och dessutom prisats.
NÀr tÀvlingen skulle avgöras i Trondheim i oktober var tanken att Äterigen stÀlla upp i tÀvlingen. Men dÄ gick det inte riktigt som planerat.
Varken Claes eller Kerstin hade möjlighet att nÀrvara och skickade dÀrför ivÀg sina ostar via frakt. Det första hindret var att en tulldeklaration behövde fyllas i eftersom Norge inte Àr medlem i EU. NÀr den fyllts i trodde de att allt var frid och fröjd.
â Det gick nĂ„gra dagar och dĂ„ tĂ€nkte jag att de kommit ivĂ€g eftersom jag inte hört nĂ„got mer. DĂ„ fĂ„r jag ett nytt mejl med information att mottagaren mĂ„ste ha ett norskt VAT-nummer. Men det var ju ett engelskt företag som ordnade tĂ€vlingen, och de har ju inget norskt VAT-nummer. Det var lite svĂ„rt, sĂ€ger Claes JĂŒrss och fortsĂ€tter:
â Sen blev det för sent, tĂ€vlingen Ă€gde rum och ostarna kom aldrig till Trondheim. De lĂ„g kvar i Hisings Backa.
Ostarna kom alltsÄ inte fram, men det slutade inte dÀr. Efter det kom sedan ett betalningskrav för att kassera ostarna.
â Ăn sĂ„ lĂ€nge har vi inte fĂ„tt nĂ„gon rĂ€kning pĂ„ det, men fĂ„r vi det sĂ„ kommer jag bestrida den naturligtvis för det Ă€r de som gjort fel.
Ett tidigare Ă„r nĂ€r tĂ€vlingen gick i Bergen var det inga problem med leveransen, berĂ€ttar Claes JĂŒrss.
â DĂ„ skickade vi inte ostarna direkt till Norge, dĂ„ hade de uppsamlingsstĂ€llen. Vi har alltid skickat ostarna till Frankrike, Ă€ven om tĂ€vlingen varit i England eller Spanien sĂ„ har vi skickat ostarna till ett uppsamlingsstĂ€lle i Frankrike. DĂ€rifrĂ„n har alla ostarna tagits vidare.
Men det skulle bli revansch. I förra veckan gick Frankfurt International Trophy av stapeln, en tĂ€vling som de fĂ„tt inbjudan till tidigare men inte stĂ€llt upp pĂ„. Nu gjorde de det och dĂ„ blev det guldmedalj och 97 av 100 möjliga poĂ€ng för Sörmlands Ădel.
â Det var lite hĂ€ftigt. Det Ă€r en tĂ€vling som vi inte varit med i tidigare men eftersom vi missade World Cheese Awards pĂ„ grund av det dĂ€r jĂ€kla debaclet sĂ„ tĂ€nkte vi att det skulle vara kul att veta hur ostarna stĂ„r sig, sĂ€ger Claes JĂŒrss och tillĂ€gger:
â Det var vĂ€ldigt mycket franska och italienska ostar, och det Ă€r lite roligt att man konkurrerar ut dem.