– Det är en fantastisk utställning och dessutom verkligen roligt att kunna följa upp Hans Gedda-utställningen vi hade här för två år sedan med en annan av våra internationellt kända fotografer, säger Karin Ögren, konst- och utställningsansvarig i Flens kommun.
Inom fotokonsten är Sune Jonsson inte bara ett namn - utan ett alldeles eget begrepp som innebär en humanistisk inställning till fotografin som präglas av respekt för människors integritet och deras plats i landskapet.
Född i Nordmaling flyttade han i tonåren tillsammans med sina föräldrar till Stockholm där han blev aktiv i fotografiska föreningen och studerade bland annat folklivsforskning och litteraturhistoria på universitetet. I mitten av 1950-talet tog han jobb som fotovolontär på Västerbottens-Kuriren och stannade sedan kvar i sin gamla hembygd. 1959 debuterade han med boken "Byn med det blå huset", numera en klassiker i svensk fotolitteratur.
Under 1960-talet knöts han till Västerbottens museum med uppdraget att dokumentera avfolkningen i Västerbottens inland. Arbetet resulterade i både en bok och en utställning, båda med namnet "Bilder från den stora flyttningen".
I slutet av 1960-talet fick han en unik tjänst som "fältetnolog" på Västerbottens museum som gav honom frihet att dokumentera landskapet och människorna. Den enskilda människan står alltid i centrum i hans bilder, särskilt de han mötte i odlingslandskapet på den västerbottniska landsbygden. Men Sune Jonsson dokumenterade småbrukarlivet även i Småland och gjorde därutöver utblickar till både Prag, Bornholm och Kanada.
1993 tilldelades Sune Jonsson som andre svensk någonsin Hasselbladpriset 1993 - den förste var Lennart Nilsson.
Karin Ögren har för sin del rötterna i Ångermanland.
– Men jag kan känna igen mycket från min barndom i Sune Jonssons bilder från Västerbotten.