Den sjunde februari skrev Eskilstuna-Kuriren om konstnärerna Gunnar Carl Nilsson, Inger Hahn-Redin, Kaarin Bonde Jensen och Ludde Grenestam som riskerar att vräkas från sina lägenheter på bruket i Hälleforsnäs. Bruksfastigheterna är satta i likvidation och Flens kommuns fastigheter AB förhandlar om att ta över som nya ägare.
Varken advokaten Gustav Pontén, som är likvidator för bruksfastigheterna och den som har beslutat att konstnärerna måste flytta, eller Jan-Åke Henriksson, vd för Flens kommuns fastigheter AB, säger sig känna till att konstnärerna fick något muntligt tillstånd vid inflyttningen till bruket i början av 2000-talet.
Men att Flens kommun gav Gunnar Carl Nilsson och Inger Hahn-Redin, som var de som initialt flyttade in på bruket, tillstånd att bo där råder det inget tvivel om. Det menar det tidigare oppositionsrådet Björn Zetterqvist (M).
— Jag var med när den dåvarande stadsarkitekten Barry Widelund drog för sittande bygg-, miljö- och räddningsnämnd att paret hade fått löfte om att bo där. Om det fanns någon tidsaspekt vet jag inte, men jag upplever det som ett bygglov, säger Björn Zetterqvist.
Björn Zetterqvist ifrågasätter inte att det kan vara förbjudet att bo på bruksområdet enligt detaljplanen, han var till och med skeptisk till löftet när det gavs från första början. Det han vänder sig emot är kommunens hållning.
— Det är löjligt att säga att ingen känner till det och skylla på stiftelsen. Ingen kan anklaga dem (konstnärerna) för någon husockupation då de högsta ansvariga cheferna godkände det.
Anne Sjöberg jobbade för Flens kommun 2001-2002 och var projektledare för projektet Nya yrken i gamla lokaler. Däri ingick utvecklandet av kulturen på bruket i Hälleforsnäs. Hon menar också att Flens kommun måste ha varit väl medvetna om avtalet som slöts med konstnärerna.
— Om inte måste de ha haft skygglappar för både ögon och öron. Det känns som att det finns en stor informationslucka, säger Anne Sjöberg.
Anne Sjöberg är kritisk till synen på att konstnärerna borde vara tacksamma då de har fått bo till ett subventionerat pris. Hon menar att det är konstnärerna som har gjort bruket till vad det är i dag.
— Det känns orättvisst när man säger att de har fått bo gratis. De har gjort massor och gör det fortfarande. De har bekostat alla renoveringar själva och har varit inblandade i allt som har hänt på bruket.
Eskilstuna-Kuriren har pratat med forna stadsarkitekten Barry Widelund, som numera bor och verkar i Eskilstuna. Han bekräftar att han förde samtal med konstnärerna i samband med inflyttningen men kan inte minnas något löfte.
— Jag var i bägge lägenheterna och träffade konstnärerna, men vad som sades minns jag inte. Men har jag dragit det i nämnden måste det finnas dokumenterat.
Vad anser du Flens kommun borde göra i den här situationen om de tar över som ägare av bruket?
— Pröva hela frågan, vad de ska använda bruksområdet till. Frågan är sedan om konstnärerna kan få bo kvar om deras boende är kopplat till verksamheten. Det är inte helt omöjligt i planfrågor.