Nytt stenugnsbageri tar form i gamla bruksomrÄdet

Först en restaurang, dÀrefter en pizzeria och nu ett bageri. Bruksrestaurangen i HÀlleforsnÀs fortsÀtter att vÀxa. "Det har snackats om det i tvÄ Är, men nu blev det lÀge", sÀger bagaren Mikael Olsson.

Bagare Mikael Olsson framför den nyinköpta stenugnen.

Bagare Mikael Olsson framför den nyinköpta stenugnen.

Foto: Johan Kindmark

HÀlleforsnÀs2024-02-22 18:50

Det byggs för fullt pÄ bruket i HÀlleforsnÀs. HÀr ska ett bageri öppna vÀgg i vÀgg med pizzerian.

Det Àr Axel Johnsson och Oliver Axén, som idag driver Bruksrestaurangen och pizzerian Femhundra grader, som nu utökar sin verksamhet.

Bakom bageriet stÄr alla köksredskap redo och vÀntar pÄ att fÄ installeras.
Bakom bageriet stÄr alla köksredskap redo och vÀntar pÄ att fÄ installeras.

Men, inget bageri utan bagare.

– Vi rĂ€knar med att öppna i början av maj, det ska bli jĂ€ttespĂ€nnande, sĂ€ger bagaren Mikael Olsson.

NÀr tidningen besöker bruket Àr det full fart pÄ byggandet. Mikael visar runt bland degblandare och ugnar, samtidigt som det dÄnar frÄn borrar i olika hörn av lokalen.

FrÄn början kommer det bara att vara han som jobbar i bageriet, med lite hjÀlp.

– Vi fĂ„r se hur mycket det blir. Det finns en kille som kommer hjĂ€lpa till med smörgĂ„sar pĂ„ morgonen för det hinner jag inte med, sĂ€ger Olsson.

Bagare Olsson framför bageriets blivande huvudentré.
Bagare Olsson framför bageriets blivande huvudentré.

De exakta öppettiderna för bageriet Àr inte spikade. Men planen Àr att folk ska komma förbi pÄ morgonen och kÀka frukost eller köpa med sig bröd.

Vad kommer ni fokusera pÄ?

– Mycket matbröd frĂ€mst, surdegsbröd, bullar och kaffebröd. Och sĂ„ mackor sĂ„klart, sĂ€ger han

Vad ser du mest fram emot?

Mikael tvekar inte en sekund innan hela han lyser upp och svarar:

– Att börja baka! Det Ă€r en jĂ€vla kĂ€nsla. Jag och brorsan Ă€r fjĂ€rde generationen som bakar. Min farfars pappa började pĂ„ Södermalm i Stockholm 1912. 

Vad ska bageriet heta?

– Vi kommer att baka allt i en stenugn. SĂ„ dĂ€rav namnet, Brukets Stenugnsbageri.

Bagare Mikael Olsson framför den nyinköpta stenugnen.
Bagare Mikael Olsson framför den nyinköpta stenugnen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!