Det byggs för fullt pÄ bruket i HÀlleforsnÀs. HÀr ska ett bageri öppna vÀgg i vÀgg med pizzerian.
Det Àr Axel Johnsson och Oliver Axén, som idag driver Bruksrestaurangen och pizzerian Femhundra grader, som nu utökar sin verksamhet.
Men, inget bageri utan bagare.
â Vi rĂ€knar med att öppna i början av maj, det ska bli jĂ€ttespĂ€nnande, sĂ€ger bagaren Mikael Olsson.
NÀr tidningen besöker bruket Àr det full fart pÄ byggandet. Mikael visar runt bland degblandare och ugnar, samtidigt som det dÄnar frÄn borrar i olika hörn av lokalen.
FrÄn början kommer det bara att vara han som jobbar i bageriet, med lite hjÀlp.
â Vi fĂ„r se hur mycket det blir. Det finns en kille som kommer hjĂ€lpa till med smörgĂ„sar pĂ„ morgonen för det hinner jag inte med, sĂ€ger Olsson.
De exakta öppettiderna för bageriet Àr inte spikade. Men planen Àr att folk ska komma förbi pÄ morgonen och kÀka frukost eller köpa med sig bröd.
Vad kommer ni fokusera pÄ?
â Mycket matbröd frĂ€mst, surdegsbröd, bullar och kaffebröd. Och sĂ„ mackor sĂ„klart, sĂ€ger han
Vad ser du mest fram emot?
Mikael tvekar inte en sekund innan hela han lyser upp och svarar:
â Att börja baka! Det Ă€r en jĂ€vla kĂ€nsla. Jag och brorsan Ă€r fjĂ€rde generationen som bakar. Min farfars pappa började pĂ„ Södermalm i Stockholm 1912.
Vad ska bageriet heta?
â Vi kommer att baka allt i en stenugn. SĂ„ dĂ€rav namnet, Brukets Stenugnsbageri.