Yvonne Ryding: "Hoppas att det finns tomtar i skogen"

Yvonne Ryding Àlskar julen, högtiderna och traditionerna som hör till. Hon ser framför allt fram emot dagen före dopparedan och dess förvÀntan. "Man mÄste fÄ sin dos av julen varje Är, annars kÀnner man sig inte riktigt hel", sÀger hon.

Pandemin gick hÄrt Ät skönhetsdrottningens företag men Àntligen kÀnner hon vind i seglet igen. Nu ska det egna YR slÄs samman med ett Hong kong-företag som tidigare har varit en samarbetspartner. Dessutom Àr hon ambassadör och delÀgare för klÀdkedjan Joy.

Pandemin gick hÄrt Ät skönhetsdrottningens företag men Àntligen kÀnner hon vind i seglet igen. Nu ska det egna YR slÄs samman med ett Hong kong-företag som tidigare har varit en samarbetspartner. Dessutom Àr hon ambassadör och delÀgare för klÀdkedjan Joy.

Foto: Matilda Lantz

HÀlleforsnÀs2021-12-04 17:43

1984 Ă„rs Miss Universum hĂ€ller upp en kopp kaffe i en cremefĂ€rgad keramikkopp samtidigt som hon blickar ut över Brukssjön. Tack vare TV4:s "Anders knackar pĂ„" har hon ett helt nytt och mycket större kök i den gulputsade villan. Det var i vĂ„ras som tv-teamet dundrade in med Anders ÖfvergĂ„rd i spetsen och nu har avsnittet just sĂ€nts.

– De gjorde ett sĂ„ fantastiskt jobb i att kĂ€nna in vem jag Ă€r och har lyckats skapa ett kök som Ă€r helt rĂ€tt bĂ„de för mig och för huset, sĂ€ger Yvonne Ryding.

undefined
"Vi Àlskar att laga mat ihop, men det gick inte hÀr innan renoveringen. DÄ fick man trÀngas i dörrhÄlet för att kunna vara med hÀr inne. SÄ det hÀr blev sÄ himla bra", sÀger Yvonne Ryding. Snart stÄr de dÀr och kokar kola ihop och provsmakar den inlagda sillen. "Man Àr inte riktigt hel utan julen, man mÄste fÄ det dÀr genom sig varje Är".

Ljust grÄ-beiga luckor ger en mjuk kÀnsla mot det vitblanka kaklet och bÀnkskivan i trÀ passar bra i huset som ligger omsluten av naturen. Skogen kryper nÀstan in pÄ tomten vid huset som inte heter Sjövillan för intet. Förutom att husets hjÀrta har blivit större och fÄtt en mer trivsam disponering i och med tv-renoveringen Àr gasspisen kronan pÄ verket enligt Yvonne sjÀlv. Och den ska fÄ jobba hÄrt inför jul.

– Vi tycker att det vĂ€ldigt gott att koka knĂ€ck och göra lite rocky road och sĂ„. Och förra Ă„ret gjorde vi egen glögg!

Den inlagda sillen Àr ett mÄste pÄ julbordet och som favorit nÀmner hon Ernst Kirchsteigers lingonsill. Dessutom gör Ryding alltid en rÀk- och krÀftstjÀrtspaj med curry som ett stÄende inslag pÄ alla Ärets högtidsmatbord.

– Det kanske man tycker Ă€r lite ovanligt, med curry pĂ„ julen. Men mina döttrar gillar den, sĂ„ den mĂ„ste med, sĂ€ger hon.

undefined
Yvonne Ryding minns sin barndoms jular med vÀrme och hÄller Àn i dag högtiden högt. Men kanske Àr det sÄ att kvÀllen före julafton Àr det allra bÀsta? "DÄ provsmakar vi allt och klÀr granen", berÀttar hon.

Vid tidpunkten för intervjun har november Ànnu inte blivit december och himlen hÀnger tungt grÄ över HÀlleforsnÀs. Men efter ett varv i skogen dukar Yvonne upp gröna barrslingor frÄn en fallen enbuske, nÄgra genar tÀckta av vitblÄ mossa och ett fÄng lingonris pÄ ett bord intill husvÀggen.

– Det hĂ€r Ă€r verkligen ett sĂ€tt för mig att koppla av. NĂ€r man bara fĂ„r vara kreativ sĂ„ hĂ€r, sĂ€ger hon med sekatören i högsta hugg.

Naturfynden kombineras med hyacintlökar frÄn butiken och stoppas i smÄ krukor. En amaryllis i textil blir vackert maskerad av mossan som nyss vÀxte i utkanten av den egna tomten.

– Jag tycket gott att man kan fĂ„ fuska lite, sĂ€ger hon.

undefined
"Julen har alltid varit viktig för mig", sÀger Yvonne Ryding.

Hon minns barndomens jular hos sin mormor och morfar i HÀllby med vÀrme. Tanken pÄ att hemmet snart ska dofta av mossa och granris fÄr henne att le. NÀr dopparedan nÀrmar sig kommer hon att hÀnga upp samma bonad som hon prydde vÀggen i HÀllby nÀr hon var liten och julen kÀndes sjÀlvklart förtrollande.

Det försöker hon hÄlla fast vid, och balanserar gÀrna upp vuxenvÀrldens- och samtidens verklighet med sagor och magi.

– Morfar berĂ€ttade en historia om nĂ€r han var liten och skulle ut i vedboden för att hĂ€mta ved och mötte en tomtenisse. Han berĂ€ttade det för mig nĂ€r jag var jĂ€tteliten och har aldrig Ă€ndrat den historien efter det, sĂ„ lĂ€nge han levde vidhöll han den skarpt, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Kanske finns det nĂ„gra tomtar i skogen? Jag hoppas verkligen det. Vi behöver tĂ€nka pĂ„ goda ting.

undefined
Med HÀlleforsnÀs kruttorn och den gamla provskjutningsplatsen runt knuten kan Yvonne Ryding traska upp i skogen bakom huset och ta vara pÄ nedblÄsta grenar och vackert lingonris. "Kanske finns det nÄgra tomtar i skogen? Jag hoppas verkligen det. Vi behöver tÀnka pÄ goda ting."

Ett annat julpynt Yvonne Ryding hÄller vÀldigt kÀr Àr en guldfÀrgad krans med plats för ett blockljus. Den köpte hon i en liten butik en av Syrakusas grÀnder för 25 Är sedan.

– Vi var ditbjudna eftersom jag hade varit Lucia dĂ€r 1983. Det var vĂ€ldigt fint att komma tillbaka, sĂ€ger hon.

Även den öppna spisen som tidigare var igensatt fick sig en omgĂ„ng av Anders ÖfvergĂ„rd och tv-teamet. Snart stĂ„r julen för dörren och dĂ„ lĂ€r en brasa spraka just dĂ€r.

Yvonne vÀljer Ernst sill

Ingredienser:

1 morot

1 bit fÀrsk pepparrot

1 kruka dill

840 gram 5-minuterssill med lag (spara lagen)

3 lagerblad

15 kryddpepparkorn

3 deciliter frysta lingon

Gör sÄ hÀr:

Skala och skÀr lÄnga moroten i lÄnga remsor. Skala och skiva pepperroten tunnt. Hacka dillen grovt.

SkÀr sillen i 2 centimeter tjocka bitar.

Varva sill, grönsaker, lagerblad, kryddpeppar och lingon i en burk.

HÀll pÄ lagen frÄn sillförpackningarna.

KÀlla: Köket.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!