Överallt i lägenheten står och hänger tavlor i olika storlekar. Över soffan hänger några svartvita, ikoniska bilder av John Lennon och Bob Marley, några andra tavlor föreställer Nintendo-karaktärer. Vid första anblicken ser de ut som vilka tavlor som helst, men går man närmare syns där små pärlplattepärlor. Bakom dessa ligger många timmars koncentrerat arbete.

– Själv tycker jag att jag inte har särskilt bra tålamod, men mina kompisar säger att jag nog har bäst tålamod av alla som orkar göra dessa tavlor. De meterhöga, svartvita bilderna har tagit ungefär 30 timmar att göra, säger Johan Gogman.

I hallen har han en hel garderob tillägnad enkom sin stora hobby. Där trängs pärlor i olika färger och nyanser, plattor att lägga pärlorna på samt tejp och bakplåtspapper till när de är klara och ska strykas.

– Jag brukar köpa fem eller sex påsar pärlor av varje färg varje omgång. De går åt – de stora tavlorna innehåller mer än 25 000 pärlor.

När Johan Gogman lägger sina pärlor brukar han lyssna på ljudböcker och nu på senaste tiden har det blivit mycket P3-dokumentärer.

– På så sätt slår jag två flugor i en smäll. Men det måste vara en balans mellan pysslandet och lyssnandet – det ena får inte vara intressantare eller krångligare än det andra, säger han.

Hans intresse började för åtta år sedan, när han snubblade över en konstnär på nätet som målade tavlor av Nintendo-figurer. Han visade också upp konst av pärlplattor, något som direkt gjorde Johan Gogman nyfiken. Han gick till närmsta pysselbutik för att köpa en låda med blandade färger.

– Men de svarta tog slut direkt, så jag var tvungen att gå och köpa fler. Efter det har jag bara köpt pärlor i en specifik färg, det tar alldeles för lång tid att sortera dem annars, säger Johan Gogman.

Eftersom han varit förtjust i Nintendo sedan han var liten var det enkelt att bestämma sig för vad de första kreationerna skulle vara, nämligen figurer från Super Mario och andra Nintendo-spel.

– Då tänkte jag att det här var ju kul! Och så blev det en till och så en till, större och större tavlor. Men jag gör aldrig tavlor när jag känner att jag måste, utan när andan faller på.

Några av de 100 konstverk han gjort har han gett bort och sålt, men tror inte han vill börja sälja sina kreationer på heltid.

– Jag vet inte hur jag skulle prissätta dem. Ska jag ta betalt per timme till exempel så har ingen råd. Men däremot vore det kul att någon gång inneha världsrekordet för världens största pärlplatta, säger han.