Jonas Lundin kommer närmast från jobbet som vd och delägare i motorsportorganisationen STCC där han varit verksam sedan 2014. Men han har en gedigen erfarenhet av den entreprenadbransch han nu återvänder till. Innan jobbet på STCC var han vd för det rikstäckande måleriföretaget Sandå med över 2000 anställda.

‒Jag har varit i måleribranschen i 30 år så den kan jag rätt bra, säger Jonas Lundin och ler.

Han började sin bana på det lokala företaget Gunnarssons måleri som han sedan köpte. Därefter var han med och drev upp Kumlins måleri till en av branschens största aktörer.

Artikelbild

Eskilstunabon Jonas Lundin är tillbaka inom entreprenadbranschen i Eskilstuna efter tre år som vd på STCC. Nu ska han som vd för det lokala byggföretaget Tuna entreprenad se till att företaget fortsätter expandera.

‒Det var en häftig resa, ett lokalt företag som på sju år gick från en omsättning på 200 miljoner kronor årligen till 850 miljoner.

När Sandå köpte upp Kumlins för tio år sedan var Jonas Lundin med och drev på fusionen mellan bolagen.

Trots utflykten till STCC och racingens värld har han aldrig riktigt lämnat byggbranschen. Sedan två år tillbaka är han delägare och styrelseordförande i Tuna entreprenad, ett lokalt bygg- och anläggningsföretag som expanderat kraftigt de senaste åren. Och han är redan i full gång och jobbar trots att han formellt inte är bolagets vd förrän den 1 oktober.

Vad fick dig att byta jobb?

Artikelbild

‒Det har varit väldigt mycket hårt arbete som har tagit mycket tid på helgerna. Och jag har pendlat i 20 år. Nu har STCC och rallycrossen dessutom nått de sportsliga nivåer som vi eftersträvat. Ägarna här på Tuna entreprenad har velat ha in mig i den operativa rollen och att jag själv köpt en andel i företaget ser jag som en klar fördel. Det är väldigt viktigt med engagemang på ägarsidan.

Företagets uttalade ambition är att fortsätta expandera och Jonas Lundins roll är att vara ledaren som entusiasmerar, att få de anställda att göra ett bra jobb.

‒Vi är duktiga redan i dag men vi vill stärka vår position som lokalt byggföretag och skilja ut oss från storbolagen i branschen.

Tuna entreprenad har gått från en omsättning på 30 till 230 miljoner kronor på tio år. Antalet anställda är nu uppe i 80 till vilket ska läggas cirka 25 inhyrda personer.

Ett av de problem företaget och hela byggbranschen brottas med dagligen är bristen på specialiserad arbetskraft.

‒Det är svårt att rekrytera duktiga platschefer samt byggnadsarbetare. Där gäller det för oss att sätta Tuna entreprenad på kartan som en bra arbetsgivare, att kunna attrahera nya medarbetare och behålla de gamla.

Till de mer uppmärksammade projekten bolaget utfört i Eskilstuna under senare år hör bland annat Messingen i kvarteret Vulkanen, lägenhetsbyggen vid Holmen i Torshälla, Retuna återvinningsanläggning och galleria samt den första etappen av Kungsgatans ombyggnad. För närvarande bygger man i Västerås och i Eskilstuna hör ett område i östra Skogstorp till de närmast kommande byggobjekten.

‒Eskilstuna och Västra mälardalen är en fantastiskt bra marknad. Det har byggts för lite tidigare men nu är proppen ur. Eskilstuna har också ett extremt bra strategiskt läge och nu finns en framåtanda i kommunen vilket är extra roligt. Att få komma hem och bidra till den utvecklingen var ett viktigt skäl när jag bestämde mig för att ta det här jobbet.