Till förra valet sa nybildade partiets gruppledare Jonas Lindeberg (Vård för pengarna) att man siktade på egen majoritet. Det var en utopi, men partiet blev tredje största parti i valet. Till valet i höst, som sannolikt blir ett regionval då kollektivtrafikmyndigheten och regionförbundet slås samman med landstinget, siktar man fortfarande på egen majoritet. Men nu låter Jonas Lindeberg påskina att man är beredd att ta över makten tillsammans med andra.

– Vi kan jobba både med vänster och höger. Vi har haft saker ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna och även lyft frågor med majoriteten (Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centern), säger Jonas Lindeberg.

Partiet är mer etablerat efter fyra år och Moderaterna är inte alls främmande att styra ihop med Vård för pengarna.

Artikelbild

Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (Kristdemokraterna).

– Vi hoppas få till en ny politik med ett nytt ledarskap och med ett alliansstyre, säger Magnus Leivik (M).

Men en allians tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna, Centern förslår sett till valresultatet år 2014. Inte ens om Vård för pengarna drar sitt strå till stacken får man egen majoritet. För egen majoritet krävs att samtliga nämnda partier gör betydligt bättre val än föregående.

Samma sak gäller även Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de lyckas inte, med förra valets siffror i åtanke, skapa egen majoritet utan behöver hjälp av minst ytterligare ett parti.

Ett alternativ är att styra i minoritet med övriga partiers godkännande.

Artikelbild

Jonas Lindeberg (Vård för pengarna).

Ingen säger att man vill styra med hjälp av Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är det parti som på sin valsedel har minst antal kvinnor. SD har tre bland de tio främsta namnen. Flera partier använder varannan herrarnas. Kristdemokraterna har sex kvinnor bland de tio främsta.

Artikelbild

Så här ser listorna ut inför hösten.

Kristdemokraternas och landstingsfullmäktiges ålderman Östen Eriksson väljer att med ålderns rätt dra sig tillbaka.

– Jag fyller 74 innan valet och tycker att jag gjort mitt, säger han.

Östen Eriksson har suttit med i landstingsfullmäktige sedan 1998. Nästan lika länge har partiets förstanamn Marie-Louise Forslund-Mustaniemi varit med. Hon fanns med en period, 1991-1994, och kontinuerligt sedan 2002.

– Jag tar en mandatperiod i taget. Ny kommer gå in i en ny fas (region) och det blir spännande, säger hon.

Marie-Louise Forslund-Mustaniemi tror valutgången är oviss.

Flera av toppnamnen som förekom vid förra valet är borta. Maud Ekman var vid senaste valet etta på en av Vänsterpartiets två vallistor. Nu är hon på plats 35. Lotta Back toppar deras lista. Ann-Sofie Jacobsson toppade Miljöpartiets lista. Hon avgick under mandatperioden och toppar gör nu Anna Wåhlström.

Adam Marttinen var etta på Sverigedemokraternas lista och Stefan Jakobsson fyra. De har under mandatperioden ägnat sig åt riksdagspolitiken. Etta är Anton Berglund följd av Mica Vemic, Björn Karlsson, Kim Fredriksson och Bertil Malmberg.

Kastar om i sina listor gör även Centerpartiet. Mattias Claesson är fortfarande etta. Marianne Andersson och Ann-Cathrin Rothlind tar kliv uppåt. Moderaterna har Magnus Leivik högst upp, men som tvåa finns ett nytt namn: Maria Ehrnfelt, Strängnäs, i dag med fokus på skolfrågorna inom kommunpolitiken. Helena Koch var vid förra valet fyra, men har nu petats ned till en nionde plats.

– Vi betraktar det inte som en petning utan som resultatet av en geografisk spridning, säger Magnus Leivik.

Thomas af Bjur var förstanamn på en av Liberalernas listor vid förra valet. Han avgick. Tillträdde som landstingsråd gjorde Fredrik Lundgren, som dock aviserat att han lämnat länet. Nu står oppositionsrådet i Katrineholm Ewa Callhammar överst på listan.

Socialdemokraterna presenterar sina vallistor först efter distriktets sammanträde 7-8 april. Men både Monica Johansson och Jacob Sandgren har sagt att de vill fortsätta.