HÀr bakar samhÀllsbyggarna nya boenden

I en pepparkaksraket reser vi till Mars, dĂ€r vi bygger nya hem av deg, gelatin och strösocker – nyfiket studerat av marsipanianer.

"För framtidens boende tĂ€nkte vi pĂ„ rymden, sĂ„ det blev Mars", sĂ€ger kart- och mĂ€tteknikerna Pontus Nilsson och Johan Andersson. Utomjordingar av marsipan – sand av socker, grillkrydda och paprika.

"För framtidens boende tĂ€nkte vi pĂ„ rymden, sĂ„ det blev Mars", sĂ€ger kart- och mĂ€tteknikerna Pontus Nilsson och Johan Andersson. Utomjordingar av marsipan – sand av socker, grillkrydda och paprika.

Foto: Åsa Wallin

StrÀngnÀs kommun2019-12-12 06:45

Ramarna för samhĂ€llsbyggnadskontorets Ă„ttonde pepparkakshustĂ€vling var enkla. Allt ska gĂ„ att Ă€ta, vara mest av pepparkaksdeg, rymmas pĂ„ en bakplĂ„t och följa Ă„rets tema: Ny lya – bo pĂ„ nya sĂ€tt.

Ovanligt mÄnga byggen, sju, har lÀmnats in. Vissa enheter har dragit till Mars, men de flesta Àr kvar hÀr hemma.

TvÄ bidrag har slutna klimatsystem, varav ledningskontorets har kak-solceller, sega elbilar och en skumtomte pÄ elcykel, under en kupol av gelatinblad.

Ska vi tolka det hÀr med inkapslade boendeformer som en ny kommunal vision?

– Haha. Nej, vi ska inte Ă€ndra vĂ„ra nuvarande visioner och översiktsplaner, sĂ€ger samhĂ€llsbyggnadschef Marie Jonsson.

"Fler tomtar vill ha nÄnstans att bo och tomtkön Àr lÄng, dÀrför mÄste vi bygga bostÀder pÄ helt nya platser och pÄ helt nya sÀtt!", stod det i inbjudan frÄn strategienheten, fjolÄrets vinnare som traditionsenligt fÄtt vÀlja tema.

I Waterworld flyter ett pepparkakshus pĂ„ skumpontoner, med blĂ„tt vatten och gröna takodlingar av fĂ€rgade kokosflingor. 

FÄr vi se boende pÄ MÀlaren i framtiden?

Den sociala hÄllbarhetskoordinatorn Anders HÀrnbro skrattar.

– Nja, vi ska nog inte fördjupa oss i just lĂ€get. Vi tĂ€nkte mer att det vore roligt att bygga pĂ„ vatten i stĂ€llet för pĂ„ land.

Ett bidrag har lÄnat inspiration av Sagan om ringen, medan en vision om en zombieapokalyps gÄr helt under jord. Medan blodtörstiga varelser hasar fram ovan mark, huserar tomtar, marsipangrisar och söta fiskar i trygga underjordiska bunkrar.

Husbyggarna Àr noga med att pÄpeka att allt görs utanför arbetstid. Byggena görs pÄ fritiden och röstar gör de pÄ fikaraster. Vinnarna utses den 17 december.

En annan som konstruerar kreativa pepparkakshus Àr Mariefredsbon Rebecca Juslin. För andra Äret i rad har hon skapat en skalenlig modell av Slottspaviljongen, restaurangen vid Lottenlund i Mariefred.

– Jag har förstorat byggnadens ritningar och utifrĂ„n dem bakat ut de olika delarna. Taket har varit svĂ„rast att fĂ„ ihop, det Ă€r inte ett slĂ€tt tak utan har olika vinklar. Men jag tycker att jag fick till det bra, sĂ€ger hon, byggnadsingenjören som numera arbetar med förvaltning och service av Region Sörmlands fastigheter.

Bygget av Slottspaviljongen har tagit totalt 35 timmar, uppskattar Rebecca Juslin. Att anpassa ritningarna tar lÀngst tid. NÀr de vÀl Àr klara kvarstÄr ungefÀr Ätta timmar till ett helt fÀrdigt hus.

Det Àr en helt vanlig, hemgjord pepparkaksdeg som bildar vÀggar, tak och andra delar i bygget. SmÀlt socker och kristyr fogar allt samman.

– Jag anvĂ€nder bara Ă€tbara grejer, det tycker jag Ă€r lite av grejen. Fönsterglasen i det hĂ€r huset Ă€r gelatinblad. Det ska gĂ„ att göra rutor av karamell, ocksĂ„. Det ska jag nog prova nĂ€r vi ska baka familjens eget pepparkakshus hemma den 21 december.

Det blir minst tvÄ pepparkakshus per Är för Rebecca Juslin. Tidigare Är har hon fÄtt i uppdrag att skapa Gripsholms vÀrdshus och en större privat villa i Mariefred. Sitt eget hus har hon aldrig bakat.

– Nej, det Ă€r sĂ„ trĂ„kigt. Det Ă€r bara ett helt vanligt hus, det skulle inte bli nĂ„gon utmaning, sĂ€ger hon och visar i stĂ€llet en bild pĂ„ ett annat hus hon bakat i Ă„r – ett runt lusthus med dekorativt spröjsade fönster och veckat tak.

– Det Ă€r jĂ€tteroligt med pepparkakshus. NĂ€r man har alla delar framför sig och börjar bygga ihop dem och mĂ€rker att allt passar... det Ă€r hĂ€ftigt!

Andra pepparkakshus

PÄ Arkitektur- och designcentrum pÄ Skeppsholmen i Stockholm pÄgÄr utstÀllningen Pepparkakshus 2019 till och med den 5 januari. Temat Àr "hett" och nÄgra av de 202 tolkningarna frÄn allt frÄn förskolor till professionella arkitekter Àr vulkaner, Greta Thunberg och Paradise Hotel. Fri entré.

VÀrldens största pepparkakshus bakades 2013 i Texas, USA. Enligt Guinness rekordbok var det 1 100 kubikmeter stort och krÀvde 7 200 Àgg, 22 000 godisbitar, 800 kilo smör och 3 000 kilo mjöl.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!