Vita träbokstäver med "GOD JUL" står på fönsterbrädan i köket, plus en tomte och en adventsljusstake. Tallriksunderläggen har bytts till röda och adventsljusen på bordet väntar på att få tändas. När vi gör reportaget är det snart första advent men radhuset i Lundby i Eskilstuna har varit julpyntat länge. När novembermörkret kommer måste Kim gör tillvaron ljusare.

– När jag tar fram julsakerna säger mina kompisar: "Inte nu redan, så gör man bara inte", men jag bryr mig inte om vad de tycker. Jag har alltid älskat julen och kan man förlänga den så tycker jag att man ska göra det. Då får man ju längta längre och det är härligt.

– Än är det inte färdigpyntat, det finns fler tomtar som ska fram. Jag brukar inte heller ställa fram allt på en gång utan lite i taget så att familjen hinner vänja sig, berättar Kim.

Artikelbild

För Markus Hammarström, Kim Gallardo och Julia börjar längtan efter julen redan i november.

Kim bor tillsammans med Markus Hammarström och deras dotter Julia som snart fyller tre år. Markus har inget emot att julen blev så mycket längre när han och Kim flyttade ihop.

– Nej, jag tycker att Kim fixar så att allt blir jättefint och mysigt. Hon smyger fram julgrejerna, jag märker inte det på en gång, förutom när jag måste plocka ned de stora sakerna från vinden, julgranen till exempel som är min uppgift att sätta ihop, säger Markus.

– Vi har plastgran, något annat skulle inte funka eftersom den står framme mer än en månad, säger Kim.

När Kim var liten bodde hon med sin mamma och fyra systrar i Östersund. Jullovet innebar att familjen åkte till mormor i Eskilstuna där också flera kusiner bodde.

Artikelbild

Amaryllis som håller även nästa jul.

– Julloven var en höjdpunkt för mig som jag såg så fram emot. Att få åka till mormor var bäst, då började julen på riktigt. Vi bakade lussebullar, pepparkakor, gjorde knäck och pepparkakshus tillsammans och den traditionen har vi fortsatt med. Det är kul att träffa släktingarna, vi är alltid många när vi firar jul och det är nog därför jag älskar julen så mycket.

Numera finns också Markus närmaste med på julen.

Artikelbild

– Jag var inte alls van med så mycket julfirande, så det var en stor förändring för mig. Med Kims släkt så börjar julen redan kvällen före julaftonen med bingolotto, skinkmacka och julgröt. Vi spelar inte bingolotto i vanliga fall, men då är det jätteviktigt att alla har varsin lott. Sedan sover många kvar, så det är full fart redan på julaftonens morgon, säger Markus.

Vi går runt och tittar på små installationer som Kim byggt upp med små tomtar, julgranar och blockljus. Julia gillar att lyfta på de röda gubbarna, visar oss hur fina de är och ställer sedan tillbaka där hon tog dem.

Artikelbild

Julia visar oss de små porslinstomtarna men ställer sedan tillbaka dem försiktigt på fönsterbrädan.

– I år är det första året som Julia förstår att det är något speciellt på gång och det känns roligt. Förra året hade vi nyss flyttat in här så då firade vi julafton hos min syster. Då var vi cirka 20 personer, så många får vi inte rum med här men vi kanske blir tio, tolv personer.

Markus berättar att alla bidrar till maten på julbordet och att det finns vissa rätter som är ett måste.

Artikelbild

I Julias sovrum lyser adventsstjärnan i fönstret och under står tomtemor vid julgranen.

– Mammas räkrör är en stor favorit, säger Kim.

Och Markus har en annan rätt han absolut vill ha:

Artikelbild

– Det brukar vara massor av mat men sill kan jag inte vara utan.

Några prydligt inslagna julklappar ligger redan under granen och väntar.

Artikelbild

En bricka med mossa och fyra blockljus sprider stämning under många timmar.

– Ja, halva nöjet är att slå in dem vackert med ett fint papper. Vi köper till alla barnen, det kan bli många paket beroende på hur många av mina fyra systrar som kommer, säger Kim.

Tror du att tomten kommer även i år?

Artikelbild

– Jag tar långt tid på mig att plocka fram julprydnaderna. Sen går jag runt, pillar och justerar, säger Kim.

Ja, det vet jag alldeles säkert för han har redan börjat förbereda sig.