– Största vinsten blir nog att slippa de långa transporterna i kulvert flera gånger varje dag, säger Carina Larsson som är verksamhetschef på onkologikliniken i Sörmland.

Det är Viktoriaenheten på Mälarsjukhuset som nu flyttar in på Cancercentrums nybyggda övervåning.

Enheten är en vårdavdelning för cancerpatienter och den har tidigare legat utspridd i andra lokaler i det stora Mälarsjukhuset.

Artikelbild

Elisabeth Ros och Ingegerd Ekström tror att de nya lokalerna blir en stor förbättring för cancervården på Mälarsjukhuset.

Landstingspolitikern Monica Johansson (S) klippte det blågula bandet.

– Vi har samlats här för att fira att vi inför en samlad cancervård som blir både bättre och tryggare. Ingen ska behöva vänta en dag för länge på cancervård, sa hon.

Att flytta patienter mellan olika avdelningar stjäl resurser från vården och det blir också svårt för såväl patienter som anhöriga, säger Carina Larsson:

– För en läkare jag talade med häromdagen gick en arbetstimme åt dagen åt till att hämta eller flytta patienter. Det är inte acceptabelt.

Artikelbild

Det är hundar nästan överallt.

Elisabeth Ros och hennes väninna Ingegerd Ekström från bröstcancerföreningen Aurora var inbjudna till invigningen.

Det tycker att de nya lokalerna är en välkommen förbättring.

Artikelbild

Verksamhetschef Carina Larsson ser fram emot att få all vård samlad på ett ställe.

– Framförallt är det ju skönt att få allt samlat på samma ställe, säger Ingegerd Ekström.

Elisabeth Ros har själv gått på långvariga behandling inom cancervården.

Artikelbild

Viktoriaenheten får eget matrum i de nya lokalerna.

– Jag har gått här i över trettio år så man kan säga att jag varit överallt. Först nere i källaren och sedan har de flyttat upp en. Jag tycker att det blev mycket bra och lokalerna är vackra och ljusa, säger hon.

Inflyttningen i de nybyggda lokalerna börjar redan på onsdagen. Rummen står redan möblerade med sängar och kontorsmöbler.