Julskinka, sillinläggningar, köttbullar och en miljon andra saker ska fixas – och helst ska allt bli perfekt. Det är inte så konstigt att julefriden kan kännas ganska avlägsen.

– Jag tycker att det är viktigt med julglädje, så i stället för att stressa tycker jag att man ska välja ut en maträtt eller ett bakverk att lägga sin energi på. Och tycker du om lussekatter, så nörda in rejält på kusarna och ha skoj. Resten kan fixas med lägre ambitioner.

För Ida Karlsson Hjorth är kusarna ett måste. Det blir helt enkelt inte någon riktig jul utan de gula saffransbullarna. Och det är lätt ha kul tillsammans med lussekatterna. Är man kreativ går det att hitta på en hel del, berättar hon.

Artikelbild

Det blir inte någon riktigt jul utan den traditionella lussebullen.

– Ett tips är att stoppa i bitar av vit choklad. Eller varför inte fritera dem? Det finns massor av roliga experiment.

Kreativa saffransbullar i alla ära, men på julen måste det även finns lussekatter som är mer traditionellt juliga, tycker hon. Och det är just ett mer traditionellt recept hon bjuder Julbilagans läsare på.

Ett tips är att stoppa i bitar av vit choklad. Eller varför inte fritera dem?

Blir bullarna inte som du har tänkt dig, så gråt inte över det. Gnestabon Ida Karlsson Hjorth har med sig minst en viktig levnadsvisdom från sin medverkan i TV-programmet "Hela Sverige bakar" 2016.

Artikelbild

I receptet som Ida Karlsson Hjorth bjuder på ingår flera kryddor som doftar jul och samtidigt framhäver saffranet. Vill man ha riktigt skoj när man bakar finns det även en hel del kreativt att göra med de traditionella saffransbullarna, berättar hon.

– Har man gjort sitt bästa ska man vara nöjd med det, säger hon.

Fotnot: nörda = från ordet nörd (person som har ett stort special­intresse och som där­för kan verka ngt enkel­spårig, saol)