Luftvärmepumpar har funnits i många år men har blivit både effektivare och tystare med åren. Att kunna fjärrstyra dem med sms har funnits i lite mer än fem år. Nu finns även pumpar med inbyggd wifi, vilket är en fördel för dem som har fast bredband i sina hus.
Det säger installatören Jan-Ove Jansson som driver företaget JOJ Consult i Mälardalen och har jobbat med luftvärmepumpar i drygt tio år.
– Med sms-styrning kan man, förutom att styra pumpen, även få sms om temperaturen går under den larmgräns som man ställt in den på. Eller om det blir strömavbrott så varnar den med sms. Att man har wifi i stugan är inte lika vanligt men det kommer säkert mer och mer. Enda fördelen mot sms är att det finns brand- och inbrottslarm som extrafunktioner.
Att installera en luftvärmepump kan vara en stor investering för många men det finns många fördelar som väger upp kostnaden, menar Jan-Ove.
– Man måste förstås kolla hur man använder huset och hur mycket man kan spara. Om ett fritidshus har 5 000 kronor i uppvärmning på ett år kan man minska kostnaden med säkert 3 000 kronor. Vissa stänger ju av värmen helt och hållet under vintern men det är i längden inte bra för varken hus eller inventarier.
En luftvärmepump gör att luften cirkulerar hela tiden och håller fukt borta. En öppen planlösning underlättar att sprida värmen men det finns fläktar som hjälper till att trycka ned luften från övervåningen så att värmen lättare transporteras uppför trappen.
– Pumpen är ett bra alternativ för att få bättre inomhusmiljö. Man får bort den råa lukten som annars ofta finns i sommarhusen när luften stått still. Dessutom blir värmen jämnare. Alla som har elradiatorer vet att om det är 18 på golvet är det 22–23 grader i taket. Men med en luftvärmepump håller man igång luften så att det blir samma värme i hela rummet.
För dem som brukar använda sommarhuset då och då även under vinterhalvåret finns rekommendationer att ställa in pumpen på 16 grader.
– Åker man ut några gånger på vintersäsongen då kan det vara värt att ha 16 grader. Det skiljer inte mycket i förbrukningen jämfört med 10 grader. Det blir dyrare att varje gång höja temperaturen från 10 till 16. Det tar tid att få väggar och alla rum varma. Med 16 grader håller man råheten borta. Om man ändå vill hålla en låg temperatur är det smart med fjärrstyrning. Då kan man höja till 16 dagen innan man åker ut och till 20 grader på morgonen när man åker.
Kostnaden för att köpa och installera en luftvärmepump skiljer mycket.
– Det finns mycket billiga pumpar, men då är man inte garanterad samma trygghet att den funkar hela tiden. Jag har satt upp flera av de bästa villapumparna i fritidshus bara för att kunden vill vara säker på att de funkar även vid minus 20 grader. Köp och installation av en bra pump kostar, efter rot-avdrag, 20 000–25 000 kronor. n