Nina Lidfors byter land när hon flyttar till Mariefred. För hennes del är det ingen större grej. Sedan länge har hon haft sin släkt i bägge länder. Nu söker hon och maken Kjell – med rötter i Dalarna – bostad på orten. Foto:

Hon ska styra Mariefreds första friskola

Mariefred
Hon har samma dialekt som Muminmamman och tar med sig den finländska skolans influenser när hon nu utses till Gripsholmsskolans rektor. Nina Lidfors, 48, från Vasa emigrerar till Sverige för jobbets skull. – Det känns spännande att forma en skola från början. Men det här är ingen hokus-pokus-skola. Vi ska följa den svenska läroplanen.

Vi träffas i hennes tillfälliga bostad intill Strandvägen bland lånade möbler och tillfälligt husgeråd.

Mitt emellan två världar befinner hon sig med halva benet kvar i Finland, där dottern tar studenten i vår, och andra benet i Mariefred. En del pappersbyråkrati har det varit för henne fast hon själv tycker att det inte är någon stor sak att byta Finland mot Sverige. Sedan länge har hon pendlat mellan de två länderna eftersom hon har sin släkt på bägge sidor om Östersjön.

– Det gick väldigt fort, säger hon angående rekryteringen av henne som rektor till Mariefreds första friskola.

Kontakt i våras

Gripsholmsskolan är tänkt att starta till hösten i närheten av Gripsnäs i Hjorthagen. Kontakten mellan styrelsen och Nina uppstod i våras när hon i egenskap av rektor för Vasa Övningsskola fick ett mejl där de ville knyta kontakt med en finlandssvensk förebildsskola. Då var skolans rektor Nina precis i färd med att byta jobb. Hon blev intresserad av friskolan i Mariefred, fick jobbet och nu är hon i färd med att anställa fyra pedagoger till skolan.

Enligt de uppgifter vi har på tidningen har inte styrelsen fått godkänt för alla tillstånd som krävs för att förlägga en skola på kunglig mark.

– Jag känner som så att har man plockat hit mig så får man se till att starta till hösten. Blir det inte på den platsen så får det bli någon annanstans.

Gripsholmsskolan startar med förskoleklass (20 elever) och åk 1 (12 elever). Målet är att skolan ska växa med en årskurs varje år tills den kommit upp i årskurs 9. Som max ska skolan ha 200 elever.

Läs hela artikeln i tisdagens papperstidning

Gillar stavgång och båtliv Namn: Nina Lidfors Ålder: 48 år Bor: Mariefred (bodde alldeles nyligen i Vasa i Österbotten i Finland) Börjar snart: Som rektor på nya friskolan Gripsholmsskolan i Mariefred som startar till hösten. Familj: Maken Kjell (mekaniker) och hans barn Kristoffer, 24 år och Jessica, 20. Nina har sedan tidigare barnen Oskar, 21 och Ida, 19. Intressen: Motionera, främst stavgång. Båtliv. Att läsa. Udda merit: Har varit med i Finlands landslag i handboll i tonåren. Motto: ”Man får det förtroende man förtjänar”.