Axlarna åker ner ett par centimeter helt av sig själva när man kliver in i Konstgalleriet i Hälleforsnäs denna sommar. På vita podier står Gunnel Sahlins alldeles unika glasobjekt i organiska former och färger inspirerade av Gunnel Sahlins älskade trädgård i utanför Sköldinge.

De tunga, blanka föremålen sprider ett självklart lugn omkring sig. Det allra bästa är att komma hit på förmiddagen, säger konstnären. Då letar sig solens strålar in genom fönstren i en perfekt vinkel.

– Ljus och glas jobbar med varandra, säger Gunnel Sahlin, som hoppas att besökarna tar sig tid att gå runt i lokalen och se glasföremålen från olika håll.

Hon beskriver dem som kärl och flaskor i arketypiska former, där mötet mellan färger och mellanrum och ljusets transport genom glaset bildar sken och skapar små och stora effekter.

– Jag vill ju kommunicera med det jag gör, och färgerna kan ta tag i något som kanske inte styrs av hjärnan, säger Gunnel Sahlin.

Färgerna påverkar även formerna, eftersom färger ger glaset olika egenskaper. De har olika smältpunkter, sprids på olika sätt och bjuder olika motstånd.

Gunnel Sahlin samarbetar nära en glasblåsare och är alltid på plats när hennes glas ska blåsas.

– Det är fantastiskt att vara i hyttan, där händer det saker i stunden, föremålen här har inslag som har fångat något som hänt i stunden. Man kan inte styra det, utan får välkomna det som glaset erbjuder, säger Gunnel Sahlin.

Gunnel Sahlin har arbetat med glas sedan mitten av 1980-talet, men hon utbildade sig till textilkonstnär och har designat kläder innan hon kom till Kosta Boda.

– Det var fantastiskt att möta ett annat material, inget annat material bär färg som glas - det vill jag utforska livet ut, säger hon.

Efter ett åttaårigt uppehåll från konstglaset, när hon huvudsakligen jobbade som formgivare åt Ikea, återkom hon 2014.

– Då tog jag avstamp i mitt trädgårdsintresse. Själva cykeln i trädgården, det som spirar och kulminerar i blomning för att sedan vissna ner, är enormt inspirerande, säger Gunnel Sahlin.

Hon berättar om när hon skulle gräva om sin kompost på våren och hittade en bit av en rödbeta som överlevt vintern och mörkret och nu skickat ut ett ljusgrönt skott med lysande röd stjälk.

– Naturen bjuder på oslagbara färgkombinationer, även förfallet, det vissna. Det är en bild av livet och livet ger aldrig upp! säger hon.