Hopp och oro bland boende i Viptorp

Samtliga 428 lägenheter i Viptorp ingår i Kommunfastigheters försäljningsplaner.

Elin Tuominen har bott i Viptorp i nio år. Hon ser inte en ny hyresvärd som något hot. Hyran är dock väl hög redan i dag med tanke på den låga standarden.

Elin Tuominen har bott i Viptorp i nio år. Hon ser inte en ny hyresvärd som något hot. Hyran är dock väl hög redan i dag med tanke på den låga standarden.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna kommun2019-10-09 14:42

Samtliga hyresgäster som Eskilstuna-Kuriren träffar i Viptorp dagen efter att planerna offentliggjorts är överens om en sak. Renoveringsbehovet i området som färdigställdes 1969-1970 är stort. Ventilationen är nästan obefintlig och ytskikt i trapphus och gemensamma lokaler behöver en hel del kärlek.

– Fläkten är ett skämt och inomhusluften är så dålig att blommorna dör, säger 71-åriga Anita som bott i Viptorp med sin make sedan 1980.

– Vi anade att Viptorp skulle säljas. Kommunfastigheter hade lovat att fixa en del men det blev aldrig av. Det säger sig självt att de vill slippa renovera stammar och annat. Jag är bara orolig för hur stor hyreshöjningen blir när allt är klart. Vi har så vi klarar oss men marginalerna är små, säger hon.

–Jag har bott här i tio år och trivs bra. Det är ett lugnt område med folk i olika åldrar, mest svenskar, och inget bråk. Inga problem att låta barnen leka utomhus. Men jag är inte så positiv till att det blir privat. Kommunfastigheter har varit helt okej. Oftast kommer de om det är något. Privata hyresvärdar kan hitta på lite vad som helst, säger en man i 30-årsåldern som vi träffar i området.

Han och familjen hyr en fyrarummare på 85 kvadratmeter och två garageplatser för 7 500 kronor i månaden. 

– När det är nyrenoverat lär hyran stiga över 10 000 kronor. Då blir det värre, säger han.

Elin Tuominen är på väg till bussen. Hon har bott på Skrinnarvägen i nio år och fick vetskap om försäljningen via mejl i tisdags.

– Jag vet inte om det är positivt eller negativt. K-fast har inte varit den bästa hyresvärden genom åren när det gäller felanmälningar. Vi har droppande kranar och hängande skåpluckor men får till svar att de inte behöver bytas. Och hyresnivån är hög redan i dag med tanke på standarden. Vi betalar 8 100 för en fyra på 85 kvadrat, säger hon.

Karta: Eskilstuna Viptorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!