Världsberättardagen firas internationellt varje år den 20 mars. Temat för 2019 är myter, legender och epos.

Inne i nya länsmuseet får besökarna på onsdagskvällen ta del av den uråldriga berättartraditionen inne i museimagasinen där antikvarie Jean-Pierre Salkvist håller sagostund.

– Jag kommer att berätta folksagan "Soldaten som lurade döden". Det är en tysk folksaga som passar in på temat med myter, legender och epos, säger Salkvist som sin vana trogen dramatiserar sitt berättande.

– Jag brukar alltid dramatisera när jag berättar och även försöka få till en kommunikation med besökarna. Det gör det hela mer livfullt och dessutom har jag själv väldigt svårt att stå stilla. Så det blir dramatiserat vare sig man vill eller inte, skrattar han.

Att berätta folksagan inne i länsmuseets enorma magasin tillför ytterligare en dimension.

– Vi lyssnar visserligen på en berättande saga, men det sker bland museets tusentals berättelser vilket verkligen skapar ett sammanhang med just berättandet i fokus, säger Jean-Pierre Salkvist.

Vilka hoppas du ska komma och lyssna?

– Det är ett modernt påfund att säga att sagor är för barn, titta bara på alla Netflixserier för vuxna, vad är det om inte sagor? Sagor har i alla tider fängslat såväl unga som äldre och den saga jag bjuder på här i museet i morgon riktar sig lika mycket till barnfamiljer som till vuxna och äldre, säger Salkvist.

Eventet är gratis, men har endast 25 platser och kräver föranmälan som görs i museets reception.