Oskar och Caroline bodde i en lägenhet inne i centrala Eskilstuna men längtade efter ett eget hus. Oskar, som är uppvuxen på landet, ville gärna bo en bit utanför stan medan Caroline föredrar centrum framför en enslig stuga.

– Vi hade varit på visning av ett hus som vi inte alls gillade. Så föreslog min pappa att vi skulle åka och kolla på ett ställe som var till salu. Det var Framnäs, där vi bor nu. För Oskar tror jag det var kärlek vid första ögonkastet, speciellt när han såg logen, medan jag blev lite skeptisk när jag insåg allt jobb. Men jag gillade ändå platsen och omgivningen, berättar Caroline.

Gården Framnäs ligger mellan Hällberga och Ärla. Förutom bostadshuset finns också den stora logen, en gäststuga, jordkällare och ett gammalt sågverk.

Artikelbild

Här ska det bli kök men först ska isolering på väggarnas lerputs och på det OSB-skivor och sedan gipsskivor.

– Framför allt var det läget vi föll för; ängarna och skogen som finns runtom, vi har grannar inom synhåll och det är bara 20 minuter med bil till stan. Det blev en kompromiss, nära stan men ändå på landet, säger Oskar och Caroline håller med.

– Det är nära till naturen och det är skönt med tystnaden, men ändå nära till centrum. Dessutom finns busshållplats ute vid vägen och cykelbana till stan på den gamla järnvägen. Sen är det inte heller kolsvart på kvällarna, man ser att det lyser hos grannarna, säger Caroline.

Som sagt, en hel del behöver renoveras och byggas nytt innan de kan flytta in. Toalett, varmvatten och avlopp saknas och det finns bara sommarvatten från egen brunn.

– Vi får mycket hjälp av våra familjer och vi bollar idéer med dem. Visst finns det att göra, men planen är att vi tar en sak i taget. Vi brukar göra något mindre jobb varje dag och mer på helgerna. Om vi hade köpt ett annat ställe hade vi säkert velat renovera det också för att få det till vårt eget, säger Oskar.

Artikelbild

Det här är logen som Oskar förälskade sig i när han och Caroline kollade huset första gången.

Huset är på cirka 50 kvadrat och har två rum på nedervåningen – kök och vardagsrum. När vi kommer på besök är köket är helt urblåst, all inredning, tapeter, isolering och takplattor har plockats bort. Nästa steg är att isolera väggarna och beställa köksinredning.

– Vardagsrummet är klart. Där har vi isolerat väggarna med cellplast, sedan OSB-skivor på dem och till sist gipsskivor. Nu håller vi på med samma sak i köket, sen kan vi beställa kök. Vi har redan varit och kollat på Ikea och vet ungefär vad vi behöver, säger Oskar.

Artikelbild

Frostbitet fönster på logen.

Exakt när huset byggdes finns inga uppgifter om, men troligen i slutet av 1800- eller i början av 1900-talet. Gamla tidningar som fanns i väggarna och lerputsen ger en hint om ungefärligt årtal och när takplattorna plockades ned kom vacker pärlspånt fram.

– Fast det fanns hundratals spikhål i spånten, men med spackel och fog blev taket fint, säger Caroline som fått in snitsen efter att ha täppt till alla hål i vardagsrummets tak.

Artikelbild

Lerputs blandat med tidningar var vanligt att ha i väggarna när hus byggdes förr i tiden.

Och det visade sig finnas mer som dolts när huset byggts om någon gång för länge sedan. När Oskar knackade bort puts från murstocken upptäckte han ett stort hål bakom som visade sig vara en igenmurad bakugn.

– En gång i tiden har den använts till att både laga mat och baka bröd i. Vi ska åtminstone fixa till den så den kommer fram och syns bakom spisen.

Artikelbild

Elen är en viktig detalj som måste bytas.

Övervåningen är oinredd och planen är att göra den till ett sovrum. I början av sommaren startar det stora projektet med att bygga ut, huset ska utökas med cirka 40 kvadrat längs med långsidan.

– Där blir det matsal, sovrum, tvättstuga och badrum. Vi ska försöka göra så mycket vi kan själva, men grunden, stommen och badrum kommer vi nog att anlita firmor så att det verkligen blir rätt gjort, säger Oskar.

Artikelbild

När Caroline och Oskar i höstas köpte Framnäs syntes det nästan inte. Trädgården var igenväxt av syrener och gamla äppelträd.

Den långsmala logen i skogsbrynet har plats för många prylar och i logens bortre del finns ett utrymme på övervåningen som Oskar och Caroline har planer för:

– Vi har tänkt göra ordning övervåningen till en liten festlokal/pub, så man kan umgås i lite större sällskap.

Artikelbild

Till gården hör också skog som skyddar huset mot västliga vindar.

Sågverket som ligger vid sidan om logen är dock svårare att hitta på fler användningsområden än det som verket är till för.

– Men det vore kul att någon gång i framtiden få i gång sågverket och testa, säger Oskar.

Artikelbild

I vardagsrummet har luftvärmepump installerats och blåser skön värme när Caroline och Oskar softar i soffan.

Med tanke på alla andra byggprojekt som finns på Framnäs blir nog sågverksdelen något som ligger långt fram i tiden.