Vi går mot huset och hör svag musik på avstånd. Vid ytterdörren blir de klassiska tonerna starkare och vi ser högtalarna som sitter vid entrén.

"Så ovanligt men trevligt och välkomnande", säger jag till fotografen Veronica som nickar. Att musiken inte bara finns där för gäster får vi veta lite senare.

Mattias Stjernström, känd entreprenör och fastighetsägare i Eskilstuna och hans sambo Kristina Söderström ville flytta ut på landet och kom till visningen av Västergård en dag i maj när naturen visade sig från sin allra bästa sida.

Artikelbild

Hallen är stor och har plats för allas ytterkläder. Skohyllan är ingen liten tvåraders utan är byggd från golv till tak.

– Vi blev helt sålda av allt det vackra; bokskogen som började bli grön, backarna som lyste av vitsippor och utsikten över hästhagarna. Huset behövde renoveras men det var inget större problem, berättar Kristina.

Då var huset på 180 kvadrat och räckte väl till för de fyra, men Kristina väntade barn och de började planera för att bygga ut.

– Vi har hunnit flytta många väggar i det här huset och haft många idéer. Vi har nog ändrat på allt som man kan. Om jag får en idé och Kristina är med på den, då vill jag att den ska genomföras snabbt. Kristina är mer eftertänksam och kan bromsa ibland, säger Mattias.

Kristina håller med om beskrivningen och berättar att till exempel köket har bytt plats två gånger och finns nu på tredje stället.

Artikelbild

Mattias med femte barnet Hannes som är bara några veckor gammal.

– Först låg det där vi nu har barnens aktivitetsrum. Sen flyttade vi det till rummet intill, men i takt med att familjen växte så uppstod behov av fler sovrum, säger Kristina.

I stället för att hitta nya lösningar på befintlig yta blev till slut en utbyggnad nödvändig. Mattias som är van att arbeta fram bästa möjliga flöden av varor och tjänster i ett företag omsatte idéerna till det egna huset och familjen.

Artikelbild

– Tanken när vi byggde ut handlade mycket om vilken typ av flöde vi ville ha för alla som bor här. Oavsett ålder eller intresse skulle vi bygga en plats som var centrum för alla, där vi hade möjlighet att se varandra även om vi var i olika delar av huset eller utomhus, berättar Mattias.

Från entrén syns inget av tillbyggnaden. Inte förrän man gått igenom hela huset och kommer till det som tidigare var yttervägg ser man det nya rummet på 70 kvadratmeter. Det ligger en trappa ned, i samma nivå som källaren och har därför en takhöjd sex meter.

Artikelbild

Biodome heter det här växthuset som ger tre skördar på en säsong tack vare att solen strålar in i 90 graders vinkel under hela dagen. – I sommar har vi odlat nätmelon, tomater, squash, gurka och sockerärtor, säger Mattias.

Övriga av utbyggnadens väggar består av stora fönster som vetter ut mot poolen och hästhagarna. Ett matbord för tio personer är placerat mitt på golvet och längs väggen, som tidigare var yttervägg, finns köksinredning med spis, diskmaskin och arbetsbänk. En sittgrupp med fyra generösa fåtöljer står vid trappen och bildar en mysig hörna i väntan på att maten ska bli klar eller att sjunka ned i efter middagen.

– Först inredde vi hela utbyggnaden som vardagsrum, men vi insåg sen att det var bättre att ha köket där. Det är ju i köket som vi är mest och på sommaren när barnen badar i poolen utanför har man koll på dem hela tiden, säger Kristina.

Artikelbild

Köket är den naturliga samlingsplatsen. På bilden från vänster: Mattias, Hampus, Clara, Kristina och Neo.

Vardagsrummet fick i stället flytta upp till husets bottenvåning som nu består stor hall, barnens aktivitetsrum, Mattias och Kristinas sovrum samt badrum. Inredningen är sparsmakad med få saker som bara är för prydnad.

– Vi vill leva så minimalistiskt det går med fem barn och dessutom är det opraktiskt att ha små, fina, vaser när de med största sannolikhet ändå kommer att gå sönder. Däremot ser vi alltid till att barnen, oavsett ålder, har de saker de behöver för att utvecklas och kunna leka.

Artikelbild

På bilden saknas Ida som var på ridning och minstingen Hannes låg i vagnen och sov utomhus. I trappen står Mattias och Kristina och Neo tittar ut genom spjalorna. I fåtöljen sitter Hampus och Clara.

På övervåningen ligger barnens sovrum som de inrett efter egen smak och tycke. Här får många prylar plats och alla rum har olika färgsättning.

Inne hos treåriga Neo finns mycket rött i inredningen och sängen är en Blixten McQueen-bil. Hos Hampus, nio år, märks dator och spelkonsoller, färgerna är blått och svart. Att Ida, som är sju år, gillar hästar och kaniner syns på väggarna. Hos henne är det rosa och lila som gäller. Elvaåriga Clara har ett rum som är vitt och svart.

Artikelbild

Utbyggnaden är på 70 kvadratmeter och har sex meter i takhöjd. Först inreddes det till vardagsrum men sedan några månader är det husest nya kök.

Vi vill leva så minimalistiskt det går med fem barn

Utanför barnens egna rum finns ett stort allrum med tv och ett bord fullt med legobitar – ett ständigt projekt som aldrig plockas bort.

Artikelbild

Utsikten från köket är många hästhagar. Familjens hus ligger mellan två hästgårdar som sammanlag har mellan 60 och 80 travhästar.

– Vi tänkte att det är bra för att slippa plocka undan legot hela tiden. Nu står bordet där och barnen kan fortsätta med bygget, säger Kristina.

– När vi planerade för utbyggnaden tänkte vi samtidigt på hur huset ska fungera om tio år då vi har tonåringar som vill kunna gå undan med kompisarna eller vill vara för sig själv. Därför var det viktigt att alla kunde få varsitt rum, säger Mattias.

Artikelbild

Blixten McQueen från Disneys animerade film är treåringen Neos favorit och han sover därför bra i sin bilsäng. Fotboll är ett annat stort intresse. Neo har helst på sig landslagets kortbyxor och tröja – varje dag! Här myser han med brorsan Hampus.

I källaren, som alltså är i samma våningsplan som köket (utbyggnaden) finns bastu, tvättstuga och ett rum som ska inredas till bio.

– Fast om några år kanske någon av de större barnen vill ha rummet som sitt. Clara har redan haft kompisar som sovit över där, säger Kristina.

Artikelbild

Från framsidan syns inget av den stora tillbyggnaden som bestadels består av fönster.

Men varför har ni klassik musik vid entrén?

– Vi spelar klassiskt även inomhus. Med fem barn plus några kompisar blir det lätt högljutt och vi har märkt att musiken har en direkt inverkan på barnen – de blir lugnare och pratar inte lika högt. Det är ingen stor grej för oss men det fungerar. Det behöver inte vara någon speciell kompositör, Spotifys spellista fungerar utmärkt, säger Mattias.