Andréas Johansson gästspelar hos gymnastikföreningen i Hälleforsnäs.

Ideella föreningar visar upp sig

Mellösa/Hälleforsnäs
Engagemanget i det ideella föreningslivet sviktar men nu tar Hälleforsnäs gymnastikförening ett krafttag för att vända trenden.

Föreningens styrelse har samlat ihop ett gäng klubbar på orten och i Mellösa för en kultur- och hälsomässa.

– Vi vill visa att det finns mycket att göra som inte bara är idrott och kultur och hälsa går hand i hand. Föreningarna har varit jättepositiva till idén, säger Eva Lundin från gymnastikföreningens styrelse.

Hon är rädd att kraften i det ideella föreningslivet dör ut om ingenting görs.

– Det är inte bara vi som har svårt att locka folk och vi vill ragga medlemmar som både vill aktivera sig men även i styrelseform. Vi vill få folk att förstå att det är kul att jobba ideellt, om ingen gör det finns det inget för dem som inte har råd att gå på dyra gym och det är hela vitsen med det ideella, säger Eva Lundin som hoppas kunna ingjuta framtidstro i föreningslivet.

– Vi hoppas att folk ska känna att det är skitkul att engagera sig ideellt – för det är det.

Men hälsa handlar inte bara om att skaffa sig bättre bra flås eller större muskler, minst lika viktigt är den mentala biten.

Andréas Johansson driver Welllnes by Dea i Mellösa och kommer under en föreläsning att ta upp det ibland skambelagda ämnet panikångest utifrån sin egen horisont.

– Jag pratar om min resa med panikångesten de sista fem sex åren, hur träningen har varit ett av verktygen för att må bra. Det är fortfarande lite tabu att prata om, man håller det för sig själv och det är inget som syns utåt, säger han.

Om man inte kan avväga när det är dags att bromsa en hektisk tillvaro menar Andréas Johansson att panikångesten kan lura runt hörnet och slå till när man minst anar det.

– Jag gör extremt mycket saker och gillar det höga tempot, under tidigare år har jag inte hittat balansen utan bara kört järnet hela tiden och panikångesten kom när det lugnade sig efter en extremt körig period.

Han började gå hos en kurator och fick hjälp med att bearbeta panikångesten

– Den triggar igång kamp och flyktbeteende i hjärnan, man föreställer sig ett hot eller fara trots att det inte finns. För mig handlade det om att programmera om hjärnan, säger Andréas Johansson.

Han lärde sig också att få in både meditation och yoga i sitt liv och träningen blev hans livsstil. Men kampen mot panikångesten måste ständigt utkämpas.

– Träningen lösgör endorfiner som gör mig glad och det i sin tur motverkar panikångesten, det är ett samband där. Tyvärr när jag börjar känna mig bra tar jag bort verktygen som hjälper mig och till slut blir glaset fullt igen. Jag har verktygen men det blir ändå en berg och dalbana, säger han.

Efter föreläsningen håller Andréas Johansson även ett kortare gruppträningspass.

Mässan hålls i gymnastikhallen i Hälleforsnäs på lördag den 13 februari och är gratis att besöka.

Ett digert utbud

Här är alla aktörer som är med på Kultur- och hälsomässan.

Hälleforsnäs Gymnastikförening, Byhälsan, PRO, Bruksmarknaden, OK Tjärnen, Mellösa Hembygdsförening, Lions, Socialdemokraterna, Bordtennisklubben, Bruksvävarna, Kolhusteatern, Hälleforsnäs IF, Tandhälsovården, Wellness by Dea och Hälleforsnäs Allehanda.