Dan utvecklar spel åt Capcom

Bionic Commando lanserades först till Commodore 64, men blev en hit först till Nintendo Entertainment System.
GRIN har tidigare gjort Rearmed-versionen, som är en remake på originalspelet.
”Stor-BC”, som släpps i maj, har de jobbat med i 2,5 års tid. Som mest har det engagerat 150 personer.
Hjälten Nathan Spencers röst är inspelad av Faith no Mores förra sångare Mike Patton.

Info bionic commando2009-03-27 15:14

När IT-branschen var som hetast kunde det hända att man köpte mötesstolar för 25 000 kronor styck. Sen sprack bubblan och företagen tvingades flytta och sälja allt.

Nu sitter ett gäng strumptassande dataspelsnördar och ler nöjt i samma fåtöljer.

– Vi fick ta över dem när vi flyttade in i hitech-byggnaden, säger Dan Eriksson och snurrar stolen fram och tillbaka.

Dan är 31 år gammal och jobbar som producent på dataspelsutvecklaren GRIN. Han visar runt i lokalerna där 150 unga killar (och någon enstaka tjej) jobbar. I foajén trängs en enorm massa sneakers. På GRIN tar man av sig skorna. Det är lunchtid, och många passar på att spela dataspel under rasten. Mitt i alltihopa står ett biljardbord som ingen använder.

IT-branschen har återhämtat sig något sånär, men framförallt är det spelföretagen som mår bra. Särskilt GRIN, som har fått en mycket god vän i Japan.

– Capcom var här på studiobesök, de är en av världens största spelförläggare, som bland annat har gjort Mega Man. De gillade vad de såg och frågade om vi ville göra nya Bionic Commando. Många av oss hade det som favoritspel när vi var små, så var det inget svårt val, säger Dan.

GRIN är den första spelutvecklaren utanför Japan som har ett samarbete med Capcom.

– Oftast är det vi utvecklare som vänder oss till utgivarna med förslag på samarbeten. Därför var det extra kul att DE vände sig till OSS. De hade sett Ghost Recon Advanced Warfighter II som vi också gjorde, och tyckte att det var bra.

Dan Eriksson har alltid varit intresserad av spel och datorer. På Rekarnegymnasiet gick han el-data-programmet, och lärde sig att programmera. Efter gymnasiet läste han 3D-grafik i Nacka, och det ledde till ett jobb på spelutvecklaren Amuze.

– Jag jobbade som ”level-scriptare” och programmerade funktionalitet för till exempel dörrar och hissar. När du trycker på en hissknapp förväntar du dig att hissen ska dyka upp.

Men Amuze gick i konkurs och Dan fick sluta. I väntan på ett nytt erbjudande jobbade han på Mälarsjukhuset. Men snart kontaktades Dan av GRIN, som behövde expandera, och hade hans cv sedan tidigare.

– Jag hade i stort sett gett upp, och var på väg till London för ett ”vanligt” datajobb när de ringde. Det här är mitt drömjobb. Det har alltid varit ett mål att jobba inom spelindustrin.

På GRIN jobbar Dan Eriksson som producent. Det innebär att han bestämmer över produktionen, ser till så att alla levererar i tid och håller sig inom budgetramarna. Dessutom sitter han med på alla designmöten.

I teorin programmerar han inte alls längre, men det är svårt att hålla fingrarna borta...

– Ibland hoppar jag in och fixar till saker. Det är svårt att hålla sig borta när det kliar i de kreativa fingrarna.

Läs hela artikeln i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om