Mystiska köttallergin sprids mer via fÀstingar

Med det förĂ€ndrade klimatet Ă€r det det nu lika stor risk att bli fĂ€stingbiten var man Ă€n befinner sig i landet. Lika mycket ökar risken för fĂ€stingsjukdomarna – som Borrelia, TBE och den mer okĂ€nda köttallergin.

FÀstingar kan sprida alfa-gal som kan ge upphov till köttallergin. Arkivbild.

FÀstingar kan sprida alfa-gal som kan ge upphov till köttallergin. Arkivbild.

Foto: Erlend Aas/NTB/TT

Inrikes2021-10-02 18:10

Nu Àr det drygt ett decennium sedan amerikanska forskare för allra första gÄngen sÄg ett samband mellan fÀstingbett och köttallergi.

NĂ„gra Ă„r senare kom en svensk forskargrupp fram till att kolhydraten alfa-gal finns i fĂ€stingarnas magtarmkanal – det som kan ge upphov till födoĂ€mnesallergin.

Reaktioner som nÀsselutslag, magproblem eller en allergisk chock kan uppstÄ av allergin. Alfa-gal finns i kött frÄn nöt, gris, lamm, vilt och andra dÀggdjur men Àven i mejeriprodukter och gelatin.

Ett stort mörkertal

I studier kring köttallergi i StockholmsomrÄdet har 300 personer fÄtt diagnosen.

Enligt Marianne Van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, rör det sig sÀkert om flera hundratal runt om i landet. DÀremot kan mörkertalet vara stort, eftersom allergin Àr okÀnd för allmÀnheten och dessutom kan symptomen komma lÄngt efter att man blivit fÀstingbiten.

SÄ var fallet för Malin Lundén Schmid som tror att hon haft köttallergi sedan en lÄng tid tillbaka med allergiska reaktioner, men hon fick allergin bekrÀftad 2014.

Malin Lundén Schmid Àr ordförande i köttallergiföreningen. Hon sÀger att det oftast Àr nu pÄ hösten som det brukar komma ett tillskott av medlemmar.

Om man har varit ute i skog och mark under sommaren och fĂ„r ett fĂ€stingbett kan symptomen visa sig först pĂ„ hösten – eller lĂ„ngt senare.

– FĂ€stingars utbredning ökar och Ă€ven lĂ€ngre norrut, sĂ„ det Ă€r klart att det (köttallergi) ökar, sĂ€ger hon.

KĂ€nslig mot os och ost

Liza JarlÄs har ocksÄ drabbats av köttallergi. 2016 blev hon fÀstingbiten och fick Àven borrelia. TvÄ Är senare Ät hon en köttgryta till middag och fick en kraftig reaktion.

– NĂ€r jag vaknade var jag helt tĂ€ckt med utslag frĂ„n huvud till fötterna, fick hjĂ€rtklappning, andningspĂ„verkan och mĂ„dde vĂ€ldigt dĂ„ligt.

Hon Ă€r inte bara kĂ€nslig mot kött utan ocksĂ„ andra produkter som mjölk och ost. Även annat som man kanske först inte tĂ€nker pĂ„.

– Jag tĂ„l till exempel inte vissa produkter som tvĂ„l, diskmedel och tvĂ€ttmedel, dĂ€r vissa har restprodukter frĂ„n köttindustrin som glycerol.

Malin Lundén Schmid kan reagera pÄ os frÄn kött.

– Jag har suttit pĂ„ restaurang och varit tvungen att gĂ„ dĂ€rifrĂ„n efter nĂ„gon timme för att det inte har funkat. Men det har inte hĂ€nt mer Ă€n tvĂ„, tre gĂ„nger.

Vill sprida vetskapen

Enligt Liza JarlÄs och Malin Lundén Schmid Àr vetskapen om fÀstingbett och köttallergi fortfarande inte utbredd bland varken vÄrden eller allmÀnheten.

Samtidigt ökar antalet medlemmar för varje dag som gÄr i Facebookgruppen för köttallergiker och i föreningen.

– MĂ„nga fĂ„r gĂ„ lĂ„ng tid utan diagnos. Vi vill att allergin ska bli mer kĂ€nd bland allmĂ€nheten och i vĂ„rden sĂ„ att man snabbare kan fĂ„ sin diagnos, sĂ€ger LundĂ©n Schmid.

– Har man haft fĂ€stingbett och fĂ„r allergiska reaktioner som Ă€r oförklarliga tycker jag att man ska gĂ„ och testa sig för det Ă€r ett sĂ„dant lidande och pĂ„verkar hela kroppens system, sĂ€ger Liza JarlĂ„s.

Fakta. FÀstingar och köttallergi

2009 publicerade amerikanska forskare en studie dÀr man upptÀckt ett samband mellan fÀstingbett och allergiantikroppar mot kolhydraten alfa-gal. Deras teori var att fÀstingar triggar allergin mot kött som innehÄller alfa-gal.

2013 visade en svensk forskargrupp att alfa-gal finns i fÀstingarnas magtarmkanal. De publicerade Àven en artikel om att köttallergi förekommer Àven i Sverige.

Köttallergi kan ge olika reaktioner; nÀsselutslag, magproblem eller i svÄra fall, allergisk chock.

De drabbade reagerar pÄ kött frÄn nöt, gris, lamm, vilt och andra dÀggdjur, men Àven mejeriprodukter och gelatin kan ge reaktioner. FÄgel och fisk gÄr bra eftersom de inte innehÄller alfa-gal.

KÀlla: Astma- och allergiförbundets tidning Allergia

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!