Nu Àr det drygt ett decennium sedan amerikanska forskare för allra första gÄngen sÄg ett samband mellan fÀstingbett och köttallergi.
NĂ„gra Ă„r senare kom en svensk forskargrupp fram till att kolhydraten alfa-gal finns i fĂ€stingarnas magtarmkanal â det som kan ge upphov till födoĂ€mnesallergin.
Reaktioner som nÀsselutslag, magproblem eller en allergisk chock kan uppstÄ av allergin. Alfa-gal finns i kött frÄn nöt, gris, lamm, vilt och andra dÀggdjur men Àven i mejeriprodukter och gelatin.
Ett stort mörkertal
I studier kring köttallergi i StockholmsomrÄdet har 300 personer fÄtt diagnosen.
Enligt Marianne Van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, rör det sig sÀkert om flera hundratal runt om i landet. DÀremot kan mörkertalet vara stort, eftersom allergin Àr okÀnd för allmÀnheten och dessutom kan symptomen komma lÄngt efter att man blivit fÀstingbiten.
SÄ var fallet för Malin Lundén Schmid som tror att hon haft köttallergi sedan en lÄng tid tillbaka med allergiska reaktioner, men hon fick allergin bekrÀftad 2014.
Malin Lundén Schmid Àr ordförande i köttallergiföreningen. Hon sÀger att det oftast Àr nu pÄ hösten som det brukar komma ett tillskott av medlemmar.
Om man har varit ute i skog och mark under sommaren och fĂ„r ett fĂ€stingbett kan symptomen visa sig först pĂ„ hösten â eller lĂ„ngt senare.
ââFĂ€stingars utbredning ökar och Ă€ven lĂ€ngre norrut, sĂ„ det Ă€r klart att det (köttallergi) ökar, sĂ€ger hon.
KĂ€nslig mot os och ost
Liza JarlÄs har ocksÄ drabbats av köttallergi. 2016 blev hon fÀstingbiten och fick Àven borrelia. TvÄ Är senare Ät hon en köttgryta till middag och fick en kraftig reaktion.
ââNĂ€r jag vaknade var jag helt tĂ€ckt med utslag frĂ„n huvud till fötterna, fick hjĂ€rtklappning, andningspĂ„verkan och mĂ„dde vĂ€ldigt dĂ„ligt.
Hon Ă€r inte bara kĂ€nslig mot kött utan ocksĂ„ andra produkter som mjölk och ost. Ăven annat som man kanske först inte tĂ€nker pĂ„.
ââJag tĂ„l till exempel inte vissa produkter som tvĂ„l, diskmedel och tvĂ€ttmedel, dĂ€r vissa har restprodukter frĂ„n köttindustrin som glycerol.
Malin Lundén Schmid kan reagera pÄ os frÄn kött.
ââJag har suttit pĂ„ restaurang och varit tvungen att gĂ„ dĂ€rifrĂ„n efter nĂ„gon timme för att det inte har funkat. Men det har inte hĂ€nt mer Ă€n tvĂ„, tre gĂ„nger.
Vill sprida vetskapen
Enligt Liza JarlÄs och Malin Lundén Schmid Àr vetskapen om fÀstingbett och köttallergi fortfarande inte utbredd bland varken vÄrden eller allmÀnheten.
Samtidigt ökar antalet medlemmar för varje dag som gÄr i Facebookgruppen för köttallergiker och i föreningen.
ââMĂ„nga fĂ„r gĂ„ lĂ„ng tid utan diagnos. Vi vill att allergin ska bli mer kĂ€nd bland allmĂ€nheten och i vĂ„rden sĂ„ att man snabbare kan fĂ„ sin diagnos, sĂ€ger LundĂ©n Schmid.
ââHar man haft fĂ€stingbett och fĂ„r allergiska reaktioner som Ă€r oförklarliga tycker jag att man ska gĂ„ och testa sig för det Ă€r ett sĂ„dant lidande och pĂ„verkar hela kroppens system, sĂ€ger Liza JarlĂ„s.